03 Απρ «Ένας ιός με κορώνα». Πως μιλάμε στα παιδιά για τον Κορωνοϊο;
Οι μέρες περνούν, ο εγκλεισμός στο σπίτι συνεχίζεται και τα παιδιά αρχίζουν να νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάθε ηλικία εμφανίζει διαφορετικές ανησυχίες και κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά, εκδηλώνοντας τον εκνευρισμό, το φόβο, την μοναξιά και την έλλειψη των αγαπημένων του συγγενικών ή φιλικών προσώπων. Πώς να εξηγήσουμε στα παιδιά τι συμβαίνει;
O καλύτερος τρόπος είναι να τους μιλήσουμε για αυτή την κατάσταση που έχει προκύψει χωρίς να τα πανικοβάλουμε, αλλά από την άλλη πλευρά να βεβαιωθούμε επίσης ότι έχουν καταλάβει τη σοβαρότητά της. Ακολουθούμε τις συμβουλές των ψυχολόγων και των εκπαιδευτικών και κάνουμε τα εξής:
-Είναι σημαντικό να μιλάμε στα παιδιά με απλή γλώσσα και λεξιλόγιο που καταλαβαίνουν, αναλόγως με την ηλικία τους.
-Δεν ενημερώνουμε απλώς τα παιδιά για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούν. Θα πρέπει να τους δείξουμε τι εννοούμε και να τους εξηγήσουμε κάθε έναν κανόνα.
-Δεν ξεχνάμε να τα επιβραβεύουμε. Κάθε φορά που συμμορφώνονται με τους κανόνες υγιεινής, να τους λέμε «μπράβο».
-Οτιδήποτε κι αν τους εξηγούμε, πρέπει να στα παιδιά ήρεμα, χωρίς έκφραση ανησυχίας ή πανικού. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται το άγχος μας και τον πανικό από τη χροιά της φωνής μας.
-Στα παιδιά αρέσουν πολύ οι εικόνες, η κίνηση, τα βίντεο, οι ζωγραφιές. Μέσω αυτών μπορούμε να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν την κατάσταση και τους νέους κανόνες της ζωής τους. Παραμύθια και θεατρικό παιχνίδι είναι πολύτιμοι σύμμαχοί σας για να κατανοήσουν τι είναι ο κορωνοϊός, τι συνέπειες μπορεί να έχει στην υγεία και πως πρέπει να την προστατεύσουμε.
-Τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα, αλλά επίσης ξεχνούν εύκολα. Άρα είναι απαραίτητη η συστηματική εκπαίδευση στους νέους κανόνες της καθημερινότητας και της υγιεινής. Χρειάζονται συχνές επαναλήψεις με συζήτηση αλλά και παιχνίδι.
-Τα παιδιά μαθαίνουν από τις επαναλήψεις όπως είπαμε ήδη αλλά και από τη μίμηση των μεγάλων. Φροντίζουμε λοιπόν να τηρούμε πρώτοι εμείς τους κανόνες όσον αφορά την απόσταση, τις χειραψίες, τα φιλιά, τις εξόδους από το σπίτι όπως και τους κανόνες υγιεινής, κατά προτίμηση όταν μας βλέπουν το παιδάκι μας.
-Αφιερώνουμε χρόνο για να συζητάμε με τα παιδιά και να τα κάνετε να νιώθουν ασφαλή, ειδικά αν έχουν ανησυχήσει για κάτι όπως για παράδειγμα για κάποιον που αρρώστησε βαριά ή έχασε τη ζωή του λόγω του Κορωνοϊού.
– Καλό είναι να ακούμε προσεκτικά τα παιδιά μας και να λύνουμε τις απορίες τους αλλά και να τα ενθαρρύνουμε επίσης να μιλούν, ανοίγοντας πρώτοι εμείς τη συζήτηση.
-Εάν το παιδί μας νοσήσει από τον Κορωνοϊό, του εξηγούμε ήρεμα και απλά πως θα το αντιμετωπίσουμε και γιατί θα πρέπει να απομονωθεί από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και να τηρούμε αυστηρα τους κανόνες υγιεινής.
Η βρεφονηπιοκόμος Χαρά Πάτρα θέλοντας να βοηθήσει όλους εμάς τους γονείς να εξηγήσουμε στα παιδιά τι συμβαίνει γύρω μας, εικονογράφησε και διαθέτει ελεύθερα μέσω διαδικτύου (από τις εκδόσεις Φιλύρα) το παραμύθι «Ένας ιός με κορώνα».
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παραμύθι με ένα ευτυχές τέλος: «ζήσαμε εμείς καλά και ο Κορωνοϊός χειρότερα», το οποίο δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να μιλήσουν στα παιδιά για τη σημασία να προσέχουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής για προφυλαχθούμε από τον ιό COVID-19.
Μπορείτε να διαβάσετε το παραμύθι, συνοδεία μουσικής εδώ
Sorry, the comment form is closed at this time.