Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

SOS: Lockdown και διατροφικές διαταραχές

SOS: Lockdown και διατροφικές διαταραχές

13 Μαρτίου… αρχίζει ο περιορισμός στο σπίτι. Διάρκεια; Άγνωστη. Η ζωή μας υπόκειται σε αλλαγές μέρα με τη μέρα. Σταδιακά κλείνουν όλα.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή των σοβαρών περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, άρχισαν να κατακλύζονται τα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης από αστεία που αφορούν την αύξηση του σωματικού βάρους κατά την περίοδο της καραντίνας. Εν συνεχεία ξεκίνησαν οι αναρτήσεις συνταγών, φωτογραφιών, βίντεο με γλυκά και φαγητά και παράλληλα εκείνες που παρακινούν τους πάντες να γυμναστούν  ή να ακολουθήσουν κάποια ειδική δίαιτα ή διατροφή για να μην παχύνουν.

Δεν πιστεύω ότι σκέφτηκαν πολλοί από εμάςλίγο βαθύτερα. Προβληματίστηκα όταν οικογενειακή φίλη μοιράστηκε μαζί μου το ζήτημα που αντιμετωπίζει με την κόρη της. Από την περιγραφή κατάλαβα ότι περνά το κατώφλι της νευρικής ανορεξίας.

Οι διατροφικές διαταραχές οποιουδήποτε είδους βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όταν τα άτομα είναι ευάλωτα. Στην προσπάθεια να διαχειριστεί ένα τέτοιο άτομο τα νέα δεδομένα, τα έντονα συναισθήματα, την πίεση, το στρες, την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουμε τώρα με την καραντίνα λόγω της πανδημίας, ενεργοποιούνται λανθασμένοι αμυντικοί μηχανισμοί.

Η περιορισμένες (ή όχι) κοινωνικές επαφές για ορισμένους, οι χαμένες θέσεις εργασίας ή οι μειωμένοι μισθοί, ο φόβος της πιθανής προσβολής από τον κορωνοϊό, δημιουργούν συνθήκες απίστευτης πίεσης. Σε τέτοιες αβέβαιες στιγμές, οι Διατροφικές Διαταραχές σαρώνουν καθώς παρέχουνστα θύματά τους μια ψευδή αίσθηση ελέγχου σε έναν κατά τα άλλα εντελώς εκτός ελέγχου κόσμου στον οποίο ζούμε.

Οι συμπεριφορές των ανθρώπων αυτών παρέχουν μια αίσθηση άνεσης και ηρεμίας, τουλάχιστον παροδικά, στιγμιαία. Το ξέσπασμα του κοροναϊού έβαλε σε κίνδυνο τα άτομα με διατροφικές διαταραχές και άτομα που αναρρώνουν από αυτές. Η επιβολή τήρησης κοινωνικών αποστάσων, η απομόνωση από το υποστηρικτικό περιβάλλον της οικογένειας, των φίλων, των συμβούλων και ψυχολόγων έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Από την άλλη πλευρά, επειδή όσοι πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές προσπαθούν να κρύβουν τη διαταραχή τους λόγω ντροπής ή ενοχής, η καραντίνα τους δίνει την ελευθερία και την κάλυψη που αποζητούν.

Σίγουρα υπάρχει βοήθεια. Το βασικό πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση της διαταραχής και στη συνέχεια η οργάνωση σωστού πλάνου διαχείρισης αυτής με τη βοήθεια των ειδικών. Τα μάτια μας ανοιχτά λοιπόν!

 

1 Comment