16 Δεκ Χριστουγενιάτικο ζεστό κρασί: αναμνήσεις, μυρωδιά, ζεστασιά, απόλαυση.
Τα Χριστούγεννα έφτασαν σχεδόν. Έχουμε ήδη αρχίσει να μπαίνουμε στο εορταστικό πνεύμα στολίζοντας τα σπίτια μας και σίγουρα θέλουμε να δώσουμε μερικές ακόμα εορταστικές νότες στην καθημερινότητά μας. Ποιος μπορεί να αρνηθεί μια ζεστή κούπα κόκκινο κρασί που μοσχοβολάει αρώματα μπαχαρικών;
Θα έχετε δει σε πόλεις όπως η Βιέννη, η Πράγα, η Μπρατισλάβα, το Μόναχο, τον κόσμο να απολαμβάνει τη βόλτα του στις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές, κρατώντας κούπες γεμάτες με ζεστό, γλυκό κρασί. Ειδικά τις κρύες εκείνες ημέρες, είναι ότι ακριβώς χρειάζεται. Η γεύση του είναι υπέροχη και η μυρωδιά του ακόμα καλύτερη.
Το ποτό αυτό είναι πολύ δημοφιλές την περίοδο των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες και είναι γνωστό ως Glühwein (λαμπερό κρασί) ή glogg ή ως mulled wine (ζεστό κρασί). Ένα ποτήρι αρκεί για να μαγέψει τις αισθήσεις, να μας ζεστάνει ευχάριστα και να φέρει το γιορτινό κλίμα πιο κοντά μας. Τώρα πλέον άρχισε να κυκλοφορεί παντού, ακόμη και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, παρόλο που εδώ δεν έχουμε τόσο πολύ κρύο Χειμώνα.
Ας δούμε μαζί μερικές πληροφορίες για το Glühwein και μετά ας δοκιμάσουμε να το φτιάξουμε για να το μοιραστούμε αυτές τις ημέρες με τους δικούς μας ανθρώπους.
Πολλές ευρωπαϊκές κουλτούρες έχουν εντάξει στη χριστουγεννιάτικη παράδοσή τους το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά. Με τη λέξη Glühwein είναι γνωστό στη Γερμανία, την Αλσατία και γενικά στις γερμανόφωνες χώρες. Το γαλλικό του όνομα είναι vin chaud (ζεστό κρασί δηλαδή), grog είναι το σκανδιναβικό και η λίστα συνεχίζεται… Σε κάποιες περιοχές μπορούμε να βρούμε και τη λεγόμενη Gluhbier, φτιαγμένη τις περισσότερες φορές από βέλγικες μπίρες, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης.
Η καταγωγή του mulled wine λέγεται ότι βρίσκεται στον μεσαίωνα, όπου η χρήση μπαχαρικών σε ζεστό ποτό είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι ρίζες του βρίσκονται στις υψηλές γερμανικές τάξεις και ειδικότερα στην οικογένεια του πρώτου παραγωγού της ποικιλίας σταφυλιών Riesling, Count John IV, περίπου το 1420.
Μιλάμε λοιπόν για ένα υπέροχο αρωματικό και γλυκό κρασί για να πίνετε παρέα με τους φίλους σας τις μέρες του χειμώνα. Φυσικά δεν χρειάζεται καλό κρασί για τη συνταγή αυτή. Άλλωστε τα μυρωδικά που προστίθενται μέσα του δίνουν τέλεια γεύση και άρωμα… Ας δούμε πως παρασκευάζεται:
ΥΛΙΚΑ
- 570 ml. κρασί πόρτο
- 570 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 225 ml νερό
- 110 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 μικρό κομμάτι πιπερόριζα (ginger)
- 6 ολόκληρα καρφάκια γαρίφαλου
- 6 ολόκληρα μέρη καρδάμωμο
- 1 ολόκληρο πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
- 225 ml μπράντι
EΚΤΕΛΕΣΗ
- Αναμειγνύετε το πόρτο, το ξηρό κρασί, το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Βάζετε όλα τα μπαχαρικά μαζί σ’ ένα τουλπάνι (γάζα), τα δένετε καλά και τα θρυμματίζετε μ’ ένα ξύλινο σφυρί ή στο γουδί.
- Ρίχνετε τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι (που έχετε στίψει στο χέρι για να μην πικρίζει) στο μείγμα του κρασιού και το αφήνετε να σιγοβράζει –προσοχή: χωρίς να κοχλάζει-για 15 λεπτά.
- Αφαιρείτε τα μπαχαρικά και ρίχνετε το μπράντι στο ζεστό μείγμα.
- Σερβίρετε σε χριστουγεννιάτικες κούπες με ένα καρφάκι γαρύφαλλο, ένα ξυλαράκι κανέλας και μια φέτα πορτοκαλιού για ντεκόρ.
Καλή σας απόλαυση! Και του χρόνου!
Sorry, the comment form is closed at this time.