Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Fomo – Η νόσος της εποχής

Fomo – Η νόσος της εποχής

 Έχετε ακούσει για ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι γίνεται μια μάστιγα της εποχής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και το ακρωνύμιό του σημαίνει Fear Of Missing Out,

Oυσιαστικά αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου ένα άτομο έχει μια διάχυτη και σχεδόν μόνιμη ανησυχία ότι οι άλλοι ζούνε μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία από την οποία το ίδιο απουσιάζει, δηλαδή έχει το φόβο ότι πάντα κάτι χάνει από τα «ωραία» πράγματα που ζούνε οι γύρω του. Έτσι αντί να ζει τη δική του ζωή, προτιμά να πααρακολουθεί διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την φιλοσοφία τους που δεν είναι άλλη από την εστιάση στο φαινομενικά κι επιφανειακά ωραίο, σε αυτό που φαίνεται, σε αυτό που επιλέγει ο καθένας να προβάλει κι όχι στην πραγματικότητα.

Η έκφραση του συνδρόμου FOMO είναι ανάλογη με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Αν νιώθουμε ανασφάλεια και αμφιβολία για κάποια επιλογή μας, έχουμε ένα διαρκές αυτοπροκαλούμενο άγχος και μια αμφισβήτηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και στις αποφάσεις μας. Έτσι συγκρίνουμε με τις επιλογές άλλων διαρκώς και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Εάν σκεφτόμαστε ότι όλοι οι άλλοι «περνάνε τέλεια και δεν είμαστε εκεί», τότε νιώθουμε ζήλεια και αίσθημα κατωτερότητας, αγανάκτηση και ίσως θυμό. Το επίπεδο αυτοεκτίμησής μας πέφτει και δεν έχουμε δυνάμεις να παλέψουμε για τίποτα.

Άλλες φορές πάλι νιώθουμε ένα αίσθημα ανεπάρκειας, μοναξιάς αλλά και απομόνωσης από τους γύρω μας και προσπαθούμε να το καλύψουμε μέσα από τα social media, απλά “σκεπάζοντας” το πρόβλημα.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο FOMO;

Καταρχήν θα πρέπει να φιλτράρουμε ό,τι μας παρουσιάζεται από τους ανθρώπους γύρω μας και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι σκοπό έχει. Ανοίγοντας το κινητό μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τελειοποιημένες εικόνες που το πιθανότερο είναι ότι τραβήχτηκαν πολλές φορές και διορθώθηκαν ακόμα περισσότερες μέχρι να αναρτηθούν. Συνήθως οι περισσότεροι παρουσιάζουν τις καλές στιγμές ακόμη κι αν είναι…ψεύτικες.

Η ζωή είναι είναι στιγμές.  Καλές και κακές. Η ζωή είναι πραγματικότητα και δεν μπορεί να αλλάξει όταν απλά παρακολουθούμε μια οθόνη κινητού από το πρωί ως το βράδυ. Οπότε καλό είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στις δικές μας ανάγκες και σε αυτά που έχουμε, σε αυτά που έχουμε καταφέρει και στα δικά μας όνειρα και θέλω.

Είναι προτιμότερο να επικεντρωθούμε στην οικογενειά μας και τους πραγματικούς μας φίλους, αφήνοντας στην άκρη ό,τι μας αγχώνει ή μας δημιουργεί άσχημα συναισθήματα. Υπάρχουν πολύ πιο όμορφα και δημιουργικά πράγματα να κάνουμε και να επενδύσουμε το χρόνο μας από το να γινόμαστε θεατές της ζωής των άλλων και να εξυπηρετούμε τους στόχους τους. Το κινητό και τα social media δεν είναι αυτό που πρέπει να καθορίζει τη διάθεσή μας, Μπορούμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε και χωρίς αυτά.

Οι όμορφες στιγμές βρίσκονται μέσα μας, δίπλα μας και όχι σε κάποιο τεχνητό προφίλ στο διαδίκτυο. Απλά το ξεχνάμε και παρασυρόμαστε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ζήστε τη ζωή όπως τη θέλετε κι όπως την ονειρεύεστε! Όχι μέσα από μια οθόνη, μίζερα και στενάχωρα.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.