Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Biταμίνη C: ένας σημαντικός σύμμαχός μας

Biταμίνη C: ένας σημαντικός σύμμαχός μας

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη και επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού, δηλαδή των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος.

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος αλλά και γενικότερα των λοιμώξεων. Κι αυτό λόγω των πολλαπλών ρόλων που θα δούμε αμέσως παρακάτω.

Η βιταμίνη C βοηθάει στην παραγωγή ιντερφερονών, πρωτεϊνών που βοηθούν στην άμυνα έναντι των παθογόνων που εισβάλλουν στον οργανισμό μας. Ενισχύει τη λειτουργία των φαγοκυττάρων, ενός είδους λευκών αιμοσφαιρίων που περιβάλλουν παθογόνα και άλλα επικίνδυνα σωματίδια και τα εξουδετερώνουν.

Με την παρουσία της σε υψηλά ποσοστά στα λευκά αιμοσφαίρια ενισχύει την παραγωγή κυτταροκινών, οι οποίες είναι πρωτεΐνες επικοινωνίας που μεταδίδουν πληροφορίες σε άλλα κύτταρα (μακροφάγα, φυσικά κύτταρα φονείς, αντιγόνο-ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα) προάγοντας έτσι την ανοσολογική απόκριση.

Επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην αναστολή του «θανάτου» (απόπτωσης) αλλά και στον πολλαπλασιασμό των Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος άμυνας του οργανισμού μας. Ανάλογα αυξάνει και την παραγωγή των Β-λεμφοκυττάρων τα οποία παράγουν τα αντισώματα σε απάντηση στην εισβολή παθογόνου ή αντιγόνου.

Μια άλλη πολύ σημαντική λειτουργία της βιταμίνης C είναι η αναστολή της παραγωγής της νευραμινιδάσης που παράγεται από ορισμένους παθογόνους ιούς και βακτήρια. Πρόκειται για ένα ένζυμο που εμποδίζει τους ιούς και τα μικρόβια να παγιδευτούν στη βλέννα. Με την αναστολή της νευραμινιδάσης, η βιταμίνη C βοηθά στην βελτιστοποίηση αυτού του αμυντικού μηχανισμού .

Η βιταμίνη C συντελεί εξάλλου στην εντοπισμένη παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς και να καταστρέψει τα προστατευτικά κοκκία ορισμένων βακτηρίων, όπως οι πνευμονόκοκκοι. Τέλος, η πολύτιμη αυτή βιταμίνη εξουδετερώνει το οξειδωτικό στρες, ενισχύει την ανοσολογική

βρογχικών εκκρίσεων και καθιστά τις βακτηριακές μεμβράνες περισσότερο διαπερατές σε ορισμένα αντιβιοτικά.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη βιταμίνη, που έχει βασικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτελεί έναν εξαιρετικό αντιοξειδωτικό παράγοντα που συμβάλει στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και πολλών άλλων λοιμώξεων.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη αντοχή έναντι των παθογόνων ιών και μικροβίων, οπότε είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε καθημερινά μια επαρκή ποσότητα ώστε να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας σε ετοιμότητα. Κυριότερες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το λάχανο, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι, οι πιπεριές και το μπρόκολο.

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να διατηρούμε τα επίπεδα του υπέρτατου αυτού σύμμαχού μας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Καλό θα είναι αν δεν προσλαμβάνουμε αρκετή ποσότητα μέσω της διατροφής μας (περίπου 50-200 mg ημερησίως ανάλογα με την ηλικία μας), να λαμβάνουμε ένα από τα πολλά συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν. Σε περιόδους αυξημένων αναγκών,  όπως στις ιογενής λοιμώξεις, 1000mg ημερησίως είναι συνήθως αρκετά για την κάλυψη των αναγκών μας.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.