23 Αυγ Μικρά καλοκαιρινά προβλήματα υγείας; Ενημερωθείτε και παραμείνετε…cool!
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και διακοπών. Κι εκεί που όλα πάνε καλά, έχουμε τέλεια διάθεση και περνάμε ακόμη πιο τέλεια, μπορεί ξαφνικά να αντιμετωπίσουμε μικρά ή λίγο μεγαλύτερα προβλήματα που πιθανόν να μας χαλάσουν τις διακοπές. Αν όμως είμαστε προετοιμασμένοι, θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Τί μπορεί να συμβεί;
– Εξανθήματα, δερματικά προβλήματα. Λόγω του ήλιου, της ζέστης και της εφίδρωσης είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν δερματικές παθήσεις, όπως εξανθήματα ή έκζεμα. Εάν το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλό καθαρισμό και τη χρήση ενυδατικών προϊόντων περιποίησης τα οποία επιδρούν καταπραϋντικά στο δέρμα. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε δερματολόγο που μπορεί να μας συστήσει ειδική θεραπεία για πιο γρήγορη ανακούφιση.
– Τσιμπήματα εντόμων. Τα απλά τσιμπήματα, είναι μεν ενοχλητικά αφού προκαλούν κνησμό αλλά εξαφανίζονται εύκολα και γρήγορα. Όταν όμως είναι πολλά ή προκαλούνται από μολυσμένα κουνούπια, μπορεί να δημιουργούν περισσότερη ενόχληση, οίδημα και σημάδια στο σώμα. Θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας, ειδικές αντισταμινικές αλοιφές ή τζελ και χάπια για μια πιθανή αλλεργία. Εάν μολυνθεί κάποιο από τα τσιμπήματα, καλό θα είναι να απευθυνθούμε σε κάποιο γιατρό, για να αποφασίσει εάν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία.
– Εγκαύματα. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο στις διακοπές. ΄Ολοι γνωρίζουμε τους κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο όπως και τη μεγάλη σημασία της προστασίας που χρειαζόμαστε. Οι μακροχρόνιες συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά και η εμφάνιση μελανώματος, ενός καρκίνου του δέρματος. Θα πρέπει λοιπόν να παραμένουμε στη σκιά την περισσότερη ώρα κατά την παραμονή μας στη θάλασσα, να φοράμε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο και γυαλιά. Επίσης να κολυμπάμε συχνά στα ενδιάμεσα διαστήματα και να ανανεώνουμε τα προϊόντα προστασίας που χρησιμοποιούμε. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στην προστασία των παιδιών.
– Διαρροϊκές κενώσεις. Όταν ταξιδεύουμε, είναι καλό να προσέχουμε τι τρώμε, καθώς την περίοδο των διακοπών συνήθως τρώμε συχνά φαγητό εκτός σπιτιού. Καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί όταν επιλέγουμε χώρο για τα γεύματά μας. Πάρτε μαζί σας οπωσδήποτε χάπια θεραπείας για τη διάρροια.
– Κρυολόγημα. Συμβαίνει πολύ συχνά στις διακοπές. Ο αέρας, ο ήλιος, η θάλασσα, ο κλιματισμός στα ξενοδοχεία μπορεί να προκαλέσουν ένα κοινό κρυολόγημα, που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό μέσα στο καλοκαίρι, ιδιαίτερα τις ημέρες των διακοπών. Η αντιμετώπισή του είναι εύκολη , με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν επιπλοκές. Απλά παυσίπονα, ξεκούραση, επαρκής ενυδάτωση και σωστή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες.
– Αλλεργίες. Εάν γνωρίζουμε ότι έχουμε αλλεργική προδιάθεση, καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή αλλεργία. Χρειαζόμαστε λοιπόν αντισταμινικά χάπια, μια αλοιφή και πιθανότατα ένα ρινικό σπρέυ. Εάν έχουμε ιστορικό αναφυλαξίας, καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας μια ένεση αδρεναλίνης, ειδικά εάν βρισκόμαστε σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, με δύσκολη πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.
– Ξηροδερμία. Πρόκειται για ένα ακόμη πρόβλημα του καλοκαιριού το οποίο προκαλείται από αφυδάτωση του δέρματος, λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο ή χλωρίου πισίνας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση πιτυρίδας, οπότε θα χρειαστούμε ένα ειδικό σαμπουάν . Υπάρχουν αρκετά ειδικά προϊόντα που προστατεύουν το κεφάλι και τα μαλλιά από τις ακτίνες του ήλιου. Βεβαίως το καπέλο λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας και για το κεφάλι και για τα μαλλιά.
– Κολπίτιδα. Η υπερβολική εφίδρωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και η υγρασία που δημιουργείται κάνουν τις διάφορες φλεγμονές του κόλπου και του τραχήλου να βρίσκονται σε έξαρση τώρα το καλοκαίρι. Η κολπίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του κόλπου μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Ένα από τα πιο κοινά αίτια είναι οι μύκητες. H μυκητιασική κολπίτιδα εκδηλώνεται αρχικά με κνησμό στα έξω γεννητικά όργανα. Στη συνέχεια εμφανίζεται αίσθημα καύσου, ειδικά κατά την ούρηση, πόνος στην επαφή και λευκωπή έκκριση από τον κόλπο. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση αντιμηκυτιασικών φαρμάκων τοπικά με την μορφή αλοιφής ενδοκολπικά ή υποθέτων ή τη συστηματική χορήγηση χαπιών από το στόμα για μερικές μέρες
Αυτά είναι ορισμένα από τα μικρά προβλήματα που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Με την απαραίτητη πρόνοια, προστασία και προσοχή, πολλά από αυτά μπορούν εύκολα να αποφευχθούν ή και να θεραπευτούν σύντομα, χωρίς επιπλοκές και ιδιαίτερα ενοχλητικές συνέπειες.
Sorry, the comment form is closed at this time.