11 Νοέ Πείτε αντίο στα κρυολογήματα του χειμώνα με σωστή διατροφή
Ο χειμώνας είναι εδώ. Μπορεί να μην τον έχουμε αισθανθεί ακόμη αλλά τα πρώτα κρυολογήματα μας χτύπησαν την πόρτα ήδη. Πώς θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε από τα ενοχλητικά συμπτώματα των ιώσεων και γενικά των λοιμώξεων που καραδοκούν;
Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι βιταμίνες. Χρειαζόμαστε όμως γενικά αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι το Β καροτένιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, τα ω3 λιπαρά οξέα αλλά και οι βιταμίνες C και Ε κυρίως. Πως μας βοηθούν αυτά και που τα συναντούμε;
- Β-καροτένιο: ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της αύξησης της δραστικότητας των φονικών κυττάρων (NK κύτταρα), τα οποία καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς. Κυριότερες πηγές του είναι: τα καρότα καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο).
- Ψευδάργυρος: Βοηθάει στην επούλωση των πληγών, την ανάπλαση των βλεννογόνων. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα εξής: οστρακοειδή, μοσχάρι, πουλερικά, φασόλια, καρύδια.
- Σελήνιο: Αυξάνει την παραγωγή των κυτταροκινών, οι οποίες βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τους ιούς ευκολότερα. Πηγές του ιχνοστοιχείου αυτού αποτελούν: ψάρια, μαλάκια, σιτηρά, κρέας, αυγά, φιστίκια, ρύζι και ηλιόσποροι.
- Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού αλλά και την διάθεση. Τα συναντούμε στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, σκουμπρί, σολομός και πέστροφα) και στους ξηρούς καρπούς (φιστίκια, σουσάμι, σησαμέλαιο και λιναρόσπορο).
- Βιταμίνη C: Συντελεί στην αύξηση της παραγωγής λευκοκυττάρων και αντισωμάτων ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τους ιούς και τα βακτήρια που εισβάλλουν στο οργανισμό μας. Κυριότερες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το λάχανο, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι, οι πιπεριές και το μπρόκολο.
- Βιταμίνη Ε: Βοηθάει στην παραγωγή κυττάρων με βασικό ρόλο σε ορισμένους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Μερικές από τις πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά (πχ γαρίδες), οι ξηροί καρποί.
Εκτός όμως από τα προαναφερθέντα αντιοξειδωτικά, υπάρχουν κι άλλες τροφές με ξεχωριστές ιδιότητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, όπως το μέλι που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και του πονόλαιμου. Το σκόρδο που βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων και τα προβιοτικά (γάλα, γιαούρτι και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση-κεφίρ) το οποία θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς τον εφοδιάζουν με ευεργετικά βακτηρίδια που αντιμετωπίζουν και καταπολεμούν τους ιούς.
Η φύση μας έχει χαρίσει άφθονα «όπλα» για να καταπολεμήσουμε μια λοίμωξη, ακόμη και όταν έχει αρχίσει να εκδηλώνεται, όπως διάφορα βότανα που βοηθούν στη γρηγορότερη ίαση. Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από αυτά.
-Πράσινο τσάι: Έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών που περιέχει.
-Τσάι του βουνού: Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζει τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.
-Φασκόμηλο: Συστήνεται ιδιαίτερα για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού.
-Echinacea: Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
-Γλυκόριζα: Χρησιμοποιείται κυρίως για να αντιμετωπίσει συμπτώματα του κρυολογήματος που έχει ήδη εκδηλωθεί.
-Ginseng: Θεωρείται πολύ καλό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.
-Σπιρουλίνα: Ένα θαυματουργό φύκι που θεωρείται μια πλήρης τροφή που περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από εκατό πολύτιμες για τον οργανισμό θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
-Πρόπολη: μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργαρισμούς και ψεκασμούς του λαιμού για την απομάκρυνση των μικροβίων.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες, εκτός της διατροφής, όπως: ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο στην καθημερινότητα (πλύσιμο χεριών κλπ.) όσο και στην μαγειρική. Οπότε λάβετε τα μέτρα σας και μη φοβάστε τίποτα! Καλό χειμώνα!!
.
Sorry, the comment form is closed at this time.