08 Οκτ Οκτώβρης | Γιατί δεν έχει…μ;
Οκτώβρης ή Οκτώμβρης; Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου είναι κάπως μυστήριος. Μπερδεύει τη γλώσσα μας κατά κάποιον τρόπο. Τι εννοώ; Εκείνο το συχνό λαθάκι που κάνουμε όταν λέμε τον τρέχοντα μήνα Οκτώμβρη, αντί για το σωστό που είναι Οκτώβρης.
Γιατί όμως ο Οκτώβριος γιατί δεν έχει μ; Γιατί δεν είναι όπως οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος; Πως εξηγείται αυτή η διαφοροποίηση; Θέλει απλά να είναι ξεχωριστός ή να μας παιδεύει;
Η απάντηση βρίσκεται στο ρωμαϊκό ημερολόγιο!
Παλιότερα το ημερολόγιο είχε 10 μήνες. Απουσίαζαν οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος, οι οποίοι προστέθηκαν αργότερα, με το νέο έτος να ξεκινά από τον Μάρτιο.
Το ρωμαϊκό ημερολόγιο στα λατινικά ήταν το εξής:
1) Martius (στον Άρη)
2) Aprilis (στην Αφροδίτη)
3) Maius (στη Μαία)
4) Junius (στην Ήρα)
5) Quintilis (πέμπτος)
6) Sextilis (έκτος)
7) September (έβδομος)
8) October (όγδοος)
9) November (ένατος)
10)December (δέκατος)
Οι πρώτοι τέσσερις μήνες είχαν ονόματα Θεών. Οι επόμενοι συνέχιζαν αριθμητικά, δηλ. ο Quintilis ήταν ο πέμπτος, ο Sextilis ήταν ο έκτος κ.ο.κ.
Αργότερα ο πέμπτος και ο έκτος μήνας αφιερώθηκαν σε αυτοκράτορες και συγκεκριμένα στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Οκταβιανό Αύγουστο.
Οι επόμενοι μήνες όμως συνέχισαν αριθμητικά. Συγκεκριμένα ο έβδομος μήνας λεγόταν September από το septem (εφτά), ο όγδοος μήνας ονομάστηκε October από το octo (οκτώ), ο ένατος ήταν ο November από το novem (εννιά) και τέλος δέκατος και τελευταίος ήταν ο December από το decem (δέκα).
Επομένως, αφού ο Οκτώβριος δεν είχε μ στα λατινικά (October), δεν έχει, προφανώς, ούτε στα ελληνικά.
Αργότερα, όταν προστέθηκαν οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος στην αρχή του ημερολογίου, η αρίθμηση ουσιαστικά χάλασε, καθώς ο Σεπτέμβριος από 7ος έγινε 9ος, ο Οκτώβριος έγινε 10ος, ο Νοέμβριος 11ος και ο Δεκέμβριος 12ος. Ωστόσο, η ονοματολογία παρέμεινε η ίδια.
Οπότε θυμηθείτε: Οκτώβρης. Όχι μ!!
Sorry, the comment form is closed at this time.