Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

5 τρόποι να αντιμετωπίσετε την ισχυαλγία

5 τρόποι να αντιμετωπίσετε την ισχυαλγία

Η ισχιαλγία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους πόνου. Περίπου το 40% των ανθρώπων θα υποφέρουν από αυτήν κατά τη διάρκεια της ζωής τους και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία.

Εμφανίζεται με πόνο στην πλάτη. Ο πόνος ξεκινά από τα ισχιακά νεύρα και συχνά εξαφανίζεται μόνος του μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Ωστόσο, ορισμένες φορές μπορεί διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, πρόκειται για πόνο στην πλάτη που προκαλείται από κάποιο πρόβλημα με το ισχιακό νεύρο, ένα μεγάλο νεύρο που εκτείνεται από το κάτω μέρος της πλάτης μέχρι το πίσω μέρος του κάθε (σκέλους) ποδιού. Όταν κάτι επηρεάζει ή ασκεί πίεση στο ισχιακό νεύρο, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης που εξαπλώνεται στο ισχίο, τους γλουτούς, και το πόδι.

Έως και το 90% των ατόμων αναρρώνουν από την ισχιαλγία χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την ισχιαλγία, καθώς και να ανακουφίσετε τον πόνο.

 

Αυξήστε την άσκηση

Η άσκηση είναι ένας βασικός τρόπος για την πρόληψη ή την ανακούφιση της ισχιαλγίας.

  • Αεροβική άσκηση: περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι, ποδηλασία, χορός και άλλες δραστηριότητες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό χωρίς να προκαλούν περισσότερο πόνο εάν έχετε ήδη ισχιαλγία.
  • Ασκήσεις με βάρη: ασκήσεις που χρησιμοποιούν ελεύθερα βάρη ή μηχανήματα βάρους ή ισομετρικές ασκήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν συστολή μυών χωρίς προφανή κίνηση.
  • Προγράμματα ευελιξίας: yoga, tai chi, Pilates και παρόμοιες δραστηριότητες αυξάνουν την ευελιξία και τη δύναμη.

Πραγματικά, ένα είδος άσκησης που θα απολαμβάνετε και θα κάνετε τακτικά θα σας βοηθήσει, υπό την επίβλεψη ενός πεπειραμένου γυμναστή φυσικά.

 

Ενισχύστε το “κέντρο” σας

Μπορεί να μην φαίνεται προφανές ότι ένα ισχυρότερο “κέντρο” θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης. Δεν είναι μόνο οι κοιλιακοί μύες, παρόλο που είναι βασικοί για τη σταθερότητα της σπονδυλικής σας στήλης. Οι μύες της πλάτης, οι μεσοπλεύριοι, οι μύες της λεκάνης και των γλουτών αποτελούν επίσης μέρος του “κέντρου” σας. Η ενίσχυση όλων αυτών των μυών βοηθά στη στήριξη της σπονδυλικής σας στήλης.

Πολλοί τύποι άσκησης, όπως η γιόγκα και το Pilates, μπορούν να ενισχύσουν τους μυς αυτούς. Για παράδειγμα, οι “σανίδες” και οι “γέφυρες” είναι κινήσεις .

 

Αποφεύγετε να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Η παρατεταμένη παραμονή σε καθιστική θέση ασκεί πίεση στους δίσκους και τους συνδέσμους στην πλάτη σας. Εάν έχετε μια δουλειά που απαιτεί να κάθεστε συνεχώς, κάντε συχνά διαλείμματα.

 

Ελέγξτε το βάρος σας

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ισχιαλγία. Τα άτομα που έχουν ισχιαλγία και είναι υπέρβαρα τείνουν να επουλώνονται πιο αργά. Γιατί; Το αυξημένο βάρος ασκεί πίεση στη σπονδυλική σας στήλη και μπορεί να οδηγήσει σε κήλη δίσκων. Ακόμη και μικρή απώλεια βάρους θα μειώσει τη φλεγμονή και την πίεση στη σπονδυλική στήλη.

 

Εξασκηθείτε στην καλή στάση του σώματος

Δε χρειάζεται να περπατάτε γύρω από το δωμάτιο με ένα βιβλίο στο κεφάλι για να αποκτήσετε σωστή στάση του σώματος. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  • Δώστε προσοχή στη θέση του σώματός σας όταν στέκεστε ή κάθεστε.
  • Για να αποφύγετε την “καμπούρα”, τραβήξτε τους ώμους σας προς τα κάτω και πίσω. Φανταστείτε τις ωμοπλάτες να αγγίζουν.
  • Εάν εργάζεστε σε υπολογιστή, κάντε συχνά διαλείμματα. Τοποθετήστε την οθόνη σας έτσι ώστε να μπορείτε να τη δείτε χωρίς να λυγίσετε το κεφάλι σας προς τα κάτω ή να το ανασηκώνετε.

 

(πληροφορίες από Harvard Medical School)

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.