Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

46 non fiction βιβλία για την περίοδο των γιορτών

46 non fiction βιβλία για την περίοδο των γιορτών

Είτε θέλετε να γεμίσετε εσείς τον ελεύθερο χρόνο των γιορτών διαβάζοντας, είτε ψάχνετε για ένα όμορφο δώρο, εδώ θα βρείτε 46 προτάσεις βιβλίων από πρόσφατες εκδόσεις.

 

Jan Mohnhaupt

Zώα στον εθνικοσοσιαλισμό

Mτφρ.: Γιάννης Κέλογλου

Σελ.: 285

Εκδόσεις Gutenberg

Ο Μοnhaupt παρουσιάζει, με αφηγηματικό τρόπο, άγνωστες πτυχές της φυλετικής κτηνωδίας του εθνικοσοσιαλισμού, αντλώντας από ημερολόγια, υλικό προπαγάνδας, μέχρι και σχολικά βιβλία της εποχής. Μας δείχνει μια άλλη πλευρά που έμοιαζε αθώα, αλλά δηλητηρίαζε το ίδιο βαθιά και επικίνδυνα τον λαό.

 

Γιάννης Ανδριανάτος

Δείπνο αντιβαρύτητας

Σελ.: 165

Εκδόσεις Gutenberg

Το βιβλίο είναι μια σύμπλευση ποίησης και φιλοσοφίας με κείμενα, από μικρά αποφθεγματικά έως μεγαλύτερου μεγέθους, που αγγίζουν θέματα φιλοσοφικά, υπαρξιακά, κοινωνικά, ερωτικά, πολιτικά, μεταφυσικά, ενώ καταλήγει σε μικρά σατυρικά στιγμιότυπα από τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821.

 

Bill Bryson

Στο σπίτι

Μτφρ.: Kωστής Πανσέληνος

Σελ.: 608

Eκδόσεις Mεταίχμιο

Ο Bryson αποκαλύπτει τα αναπάντεχα νήματα που συνδέουν τα πράγματα γύρω μας, σε ένα από τα πιο ψυχαγωγικά και διαφωτιστικά βιβλία που έχουν ποτέ γραφτεί για τον τρόπο ζωής μας. Μια απολαυστική περιδιάβαση στην Ιστορία μέσα σε τέσσερις τοίχους.

 

Kate Kirkpatrick

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή

Μτφρ.: Στέλλα Κάσδαγλη

Σελ.: 504

Eκδόσεις Mεταίχμιο

Αν και η σχέση της Σιµόν ντε Μποβουάρ µε τον Ζαν-Πολ Σαρτρ έχει καταγραφεί στις θρυλικές ερωτικές σχέσεις του προηγούµενου αιώνα, για την Μποβουάρ είχε κόστος: για δεκαετίες ολόκληρες έµεινε στη σκιά του υπαρξιστή φιλοσόφου. Αυτή η πρωτοποριακή βιογραφία αντλεί υλικό από αδηµοσίευτες πηγές για να αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του πώς η Σιµόν έγινε η Μποβουάρ.

 

Simon Critchley

H τραγωδία, oι αρχαίοι Έλληνες κι εμείς

Μτφρ.: Γιάννης Δούκας

Σελ.: 456

Εκδόσεις Πατάκη

Στο βιβλίο αυτό ο Simon Critchley εξετάζει ό,τι νοµίζαµε πως γνωρίζαµε για τους ποιητές, δραµατουργούς και φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας και µας τους παρουσιάζει υπό ένα φως καινούργιο, απροσδόκητο και πρωτότυπο. Με τρόπο προκλητικό και επίκαιρο περιγράφει πώς η τραγωδία εξακολουθεί να εκφράζει τις συγκρούσεις και αντιφάσεις του κόσµου στον οποίο ζούµε σήµερα.

 

Μπάρτον Γκέλμαν

Σκοτεινός Καθρέφτης

Μτφρ.: Μαριάννα Τζιαντζή

Σελ.: 544

Εκδόσεις Καστανιώτης

Το βιβλίο αυτό, ένα λαμπρό δείγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας, αποκαθιστά με διεισδυτικό τρόπο την ιστορική αλήθεια. Δεν αφορά ωστόσο μόνο τον Σνόουντεν. Στον πυρήνα του βρίσκεται η μεγάλη εικόνα της εποχής μας, η εξουσία και οι νέες, ψηφιακές καταχρήσεις της.

Lyndsy Spence

Casta Diva 

Μτφρ.: Χρύσα Φραγκιαδάκη

Σελ.: 496

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η γυναίκα που πάλεψε με τη νευρομυϊκή διαταραχή και έχασε τη φωνή της λόγω της ασθένειάς της και λόγω των καταχρήσεων, η ντίβα που στο τέλος της ζωής της είχε απομείνει μόνη στο Παρίσι, μέχρι σήμερα προκαλεί τεράστια συγκίνηση μέσα από τις αριστουργηματικές ηχογραφήσεις της. Η ιστορικός Lyndsy Spence ανασυνθέτει την τραγική ιστορία της Μαρίας Κάλλας μέσα από αρχειακό υλικό.

 

Jeff Bezos

Πάθος για καινοτομία

Μτφρ.: Γιώργος Μαραγκός

Σελ.: 376

Εκδόσεις Ψυχογιός

Με αυτήν τη συλλογή κειμένων του Τζεφ Μπέζος, στην οποία περιλαμβάνονται οι ρηξικέλευθες ετήσιες επιστολές του προς τους μετόχους των εταιρειών του, καθώς και πολυάριθμοι λόγοι και συνεντεύξεις που μας διαφωτίζουν για το υπόβαθρό του, τον τρόπο δουλειάς του και την εξέλιξη των ιδεών του, θα αποκτήσετε μοναδική πρόσβαση στα «πώς» και τα «γιατί» της επιτυχίας του.

 

James Nestor

Ανάσα

Mτφρ.: Τατιάνα Γαλάτουλα

Σελ.: 480

Εκδόσεις Διόπτρα

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στον τρόπο που αναπνέουμε μπορούν να αναγεννήσουν τα εσωτερικά μας όργανα, να μας απαλλάξουν από αυτοάνοσα νοσήματα, να μας χαρίσουν μια καλύτερη ζωή. Πώς μπορούμε τις να πετύχουμε; Ο δημοσιογράφος James Nestor ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσει το πρόβλημα και να βρει απαντήσεις.

 

Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!

Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους

Σελ.: 288

Εκδόσεις Διόπτρα

Αν υπάρχουν ερωτήσεις στη γεωγραφία που σε ζορίζουν, αλλά σίγουρα θα ήθελες να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει τέλος πάντων πάνω σε τούτο τον πλανήτη (πού είναι τι, ποιος ζει πού κ.λπ.), τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα! Μέσα από κατατοπιστικούς χάρτες και διαγράμματα πιάνουμε τα πράγματα από την αρχή και τα βάζουμε σε μια σειρά!

 

Robin Sharma

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Mτφρ.:  Παρασκευή Παπαδοπούλου

Σελ.: 504

Εκδόσεις Διόπτρα

Για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια, ο θρύλος της ηγεσίας και της προσωπικής ανάπτυξης Robin Sharma έχει καθοδηγήσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο στην επιτυχία που ονειρεύονταν. Στο πρωτοποριακό αυτό βιβλίο διαθέτει το σύστημά του σε όποιον είναι έτοιμος για ανίκητη θετικότητα, μνημειώδη παραγωγικότητα, βαθιά πνευματική ελευθερία και μια γεμάτη ζωή.

 

 

Dale Carnegie & Associates

Άκουσε

Μτφρ.: Χριστόδουλος Λιθαρής

Σελ.: 248

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

H τέχνη της αποτελεσματικής επικοινωνίας διερευνά σε βάθος την τέχνη της ακρόασης. Ποιοι παράγοντες συντελούν στην αποτελεσματική ακρόαση; Πώς μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τι πραγματικά σας λέει κάποιος; Τι γίνεται αν ο συνομιλητής σας ταραχτεί πάνω στη συζήτηση; Τι γίνεται αν ταραχτείτε εσείς πάνω στη συζήτηση; Πώς μπορείτε να ακούτε έτσι ώστε ο άλλος να νιώσει στ’ αλήθεια ότι τον ακούσατε;

 

Shannon Lee

Γίνε σαν το νερό, φίλε μου

Επιμέλεια: Γωγώ Κουτσόγερα

Σελ.: 272

Εκδόσεις Κάκτος

Στο Γίνε σαν το νερό, φίλε μου η συγγραφέας αποκαλύπτει άγνωστες μέχρι σήμερα ιστορίες από τη ζωή του πατέρα της, μαζί με τις ιδέες που αποτελούν τον πυρήνα των διδασκαλιών του. Κάθε κεφάλαιο αναπτύσσει ένα μάθημα από τον Μπρους Λι, το οποίο, στηριγμένο στη φιλοσοφία του, αποκαλύπτει ένα μονοπάτι προς έναν φωτισμένο τρόπο ζωής.

 

Αntony Peake

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον;

Μτφρ.: Μαρία Κωνσταντούρου

Σελ.: 552

Εκδόσεις Κάκτος

Χρησιμοποιώντας τα τελευταία ευρήματα της νευρολογίας, της κβαντικής φυσικής και της μελέτης της συνείδησης, αλλά και τις διδασκαλίες αρχαίων και νεότερων φιλοσόφων, ο Anthony Peake υποστηρίζει ότι δεν πεθαίνουμε ποτέ. Μόλις διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα καταλάβετε τον λόγο της ζωής σας και πώς μπορείτε να την κάνετε καλύτερη την επόμενη φορά.

Αγαπώ τη Γη…

Μτφρ.: Δέσποινα Δανιήλ

Σελ.: 32

Εκδόσεις Μίνωας

Σε αυτό το βιβλίο τα παιδιά αναφέρουν όλους τους λόγους για τους οποίους αγαπούν τη Γη. Η απλή εικονογράφηση σε συνδυασμό με τις απλές απαντήσεις τους μας υπενθυμίζουν την ομορφιά και τη μοναδικότητα του πλανήτη στον οποίο ζούμε.

 

Φρανσίν Τζέι

Η χαρά της απλότητας

Μτφρ.: Νοέλα Ελιασά

Σελ.: 296

Εκδόσεις Μίνωας

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου, που έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, θα σηματοδοτήσει την πορεία σας προς μια πιο απλή, πιο οργανωμένη και πιο ήρεμη ζωή.

 

Δρ. Κατρίν Ντολτό

Καλοί και κακοί

Μτφρ.: Εύη Γεροκώστα

Σελ.: 32

Εκδόσεις Μίνωας

Η Κατρίν Ντολτό, με τη βοήθεια της επιστημονικής συνεργάτιδάς της Κολίν Φορ-Πουαρέ, μοιράζεται τη μοναδική γνώση της για την παιδική ηλικία μέσα από τα βιβλία της σειράς. Εμφανίζεται πάντοτε στο τέλος του βιβλίου ως Δρ. Κατ. και απευθύνεται στα ίδια τα παιδιά σαν να τα έχει μπροστά της, στο γραφείο της.

 

Ιωάννα Μπαμπέτα

Μυθικές ηρωίδες

Μτφρ.: Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 40

Εκδόσεις Μίνωας

Η αγαπημένη συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα επανέρχεται με έναν νέο τίτλο στη σειρά «Γνωρίζω τη Μυθολογία», μια σειρά εμπνευσμένη από τους μύθους και τους θρύλους της αρχαίας Ελλάδας. Το κείμενο αποτελείται από έξυπνες ομοιοκαταληξίες, ενώ η εικονογράφηση δίνει μια μοντέρνα πινελιά.

 

Gilles Deleuze

Φράνσις Μπέικον

Μτφρ.: Ροζαλί Σινοπούλου

Σελ.: 236

Εκδόσεις Πλέθρον

«Το βιβλίο του Gilles Deleuze για τον Φράνσις Μπέικον είναι κάτι τελείως διαφορετικό από μια σπουδή ενός φιλοσόφου πάνω σε έναν ζωγράφο. […] Είναι λόγος αυτός για να αστοχήσουμε στο καθήκον μας, που είναι να μη σταματήσει αυτό το μεγάλο βιβλίο να περνά από χέρι σε χέρι, ανάμεσα στους εραστές της φιλοσοφικής ζωγραφικής ή της εικονοφιλοσοφίας;».

 

Andre Green

Ναρκισσισμός ζωής – Ναρκισσισμός θανάτου

Μτφρ.: Ροζαλί Σινοπούλου

Σελ.: 427

Εκδόσεις Πλέθρον

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον ναρκισσισμό στο πλαίσιο της ψυχαναλυτικής θεωρίας αιτιολογεί την έκδοση αυτής της συλλογής άρθρων, που όλα στρέφονται γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Andre Green είναι ένας από τους ελάχιστους συγγραφείς που επιχείρησαν να συναρθρώσουν τη θεωρία του ναρκισσισμού με εκείνη της τελευταίας θεωρίας των ενορμήσεων.

 

Θανάσης Μουτσόπουλος

Όχι ακριβώς τέχνη

Σελ.: 166

Εκδόσεις Πλέθρον

Υπάρχουν ασφαλώς δεκάδες βιβλία για τη φωτογραφία, τα κόμικς, τα γκραφίτι ή την αρχιτεκτονική. Τις περισσότερες φορές κάνουν το λάθος της εξειδίκευσης: πιστεύουν ότι το καθένα είναι ένας ξεχωριστός, αυτόνομος κόσμος. Σήμερα όμως μοιάζει ανόητο να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο, αφού όλα τα παραπάνω παρελαύνουν τακτικά σε γκαλερί, μουσεία ή περιοδικά εικαστικών.

 

 

Νίκος Λιάρος

Κεραμικά της Χίου 17ος-19ος αιώνας

Σελ.: 240

Εκδόσεις Καπόν

Πυρήνας του βιβλίου αυτού είναι η συλλογή από χιώτικα πιθάρια και καπάκια πιθαριών του Άγγελου Βλαστάρη. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ωστόσο και σημαντικά κεραμικά από άλλες συλλογές και πλούσιο αρχειακό υλικό. Σκοπός του δεν είναι απλώς η μελέτη της κεραμικής· φιλοδοξεί ταυτόχρονα να παρουσιάσει μια απτή όψη της μεγάλης πολιτιστικής και κοινωνικής ακμής της Χίου πριν από τη σφαγή του 1822.

 

Φωτεινή Καϊμάκη

Συρία

Σελ.: 372

Εκδόσεις Καπόν

Ένα βιβλίο για τη Συρία μπορεί να μοιάζει με γλυκό παραμύθι, όταν δίνει την αίσθηση αυτής της χώρας έναν χρόνο πριν ανατείλει ο εικοστός πρώτος αιώνας, το 1999. Το παραμύθι όμως φτάνει σε ένα βίαιο τέλος μετά το μοιραίο 2011, οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος.

 

Νέα Κοινωνιολογία

Η επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο

Σελ.: 74

Εκδόσεις Καπόν

Tα κείμενα αυτού του επετειακού τόμου του περιοδικού «Νέα Κοινωνιολογία» εξετάζουν σημαίνουσες πτυχές της Εθνεγερσίας και της εποχής της, αναδεικνύοντας το σύνθετο ιστορικό πλαίσιό της, τη διαχρονική πρόσληψή της, και τη σημερινή επιτακτική επικαιρότητά της.

 

Γιάννης Μετζικώφ

Ενδύματα και διηγήματα

Σελ.: 209

Εκδόσεις Καπόν

Τα εκατοντάδες περίτεχνα σχέδια ανθρώπων και φορεσιών σμίγουν στις σελίδες του βιβλίου με είκοσι τρεις ιστορίες που εξέρχονται από τα κασελάκια της μνήμης του, κουβαλώντας ολόκληρα κομμάτια της αλλοτινής ζωής στον ελλαδικό χώρο, για να μας αφηγηθούν, με εναλλασσόμενο δέος και χιούμορ, προξενιά και πολέμους, θανάτους, γάμους, γέννες και φονικά…

 

Ανδρέας Γιακουμάτος – Σωκράτης Γεωργιάδης (επιμέλεια)

Το Μπάουχαους και η Ελλάδα

Σελ.: 304

Εκδόσεις Καπόν

Το 2019 εορτάστηκαν σε όλο τον κόσμο τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σχολής του Μπάουχαους στη Βαϊμάρη. Με αφορμή αυτή την επέτειο η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και η Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης οργάνωσαν κύκλο εκδηλώσεων με κορυφαίο το διεθνές Συνέδριο «Το Μπάουχαους και η Ελλάδα». Ο παρών τόμος περιλαμβάνει όλες τις ανακοινώσεις στο συνέδριο.

 

Δημήτρης Π. Νάσκος

Και το Bραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας πηγαίνει στον… Bob Dylan 

Σελ. 280

Εκδόσεις Δίαυλος

Αξίζει τέτοια διάκριση ένας μουσικός που γράφει στίχους; Μπορεί ο στίχος να θεωρείται υψηλή λογοτεχνία; Αυτά είναι δύο από τα βασικά ερωτήματα που πραγματεύεται, επιχειρώντας να τα απαντήσει, το παρόν βιβλίο. Με αφορμή τη βράβευσή του Dylan με Νόμπελ Λογοτεχνίας, η ιστορία και το έργο του μέσα από μια λογοτεχνική πραγματεία.

 

Δημήτρης Παναγάκος

Τα διαστημικά ταξίδια του Σωκράτη 

Σελ. 110

Εκδόσεις Δίαυλος

Με οδηγό τον αγαπημένο του παππού, ο μικρός Σωκράτης θα ξεκινήσει τα «διαστημικά του ταξίδια», ανακαλύπτοντας τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ενώ παράλληλα θα παίζει παιχνίδια με γεωμετρικά σχήματα, θα λύνει γρίφους και θα συζητάει για τους σπουδαίους εξερευνητές του Διαστήματος, όπως ο Κέπλερ, ο Νεύτωνας και ο Γαλιλαίος.

 

Κυριάκος Ρόκος

Αποτυπώματα 1967-1975

Σελ.: 88

Εκδόσεις Στερέωμα

Το σχεδιαστικό ημερολόγιο Αποτυπώματα 1967-1975 του Κυριάκου Ρόκου, ίσως το πρώτο «ενήλικο» πολιτικό κόμικ που φιλοτεχνήθηκε από Έλληνα καλλιτέχνη, άρχισε να δουλεύεται «εν θερμώ» το 1973 στο Παρίσι, σχεδόν ταυτόχρονα με τα γεγονότα της Νομικής, της πρώτης μαζικής φοιτητικής κινητοποίησης στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας

 

Φοίβος Παναγιωτίδης

Μέσα από τις λέξεις

Σελ.: 160

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Τελικά να λέμε «επίλεξε» ή «επέλεξε»; Αν έρθει ένα πούλμαν προκυνητών, σημαίνει ότι ήρθε κι ένα πούλμαν προσκυνητές; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντάει το βιβλίο. Κάθε κεφάλαιο εξετάζει κι από μία ερώτηση για τη γλώσσα. Στο πρώτο μέρος οι ερωτήσεις είναι πιο γενικές, ενώ στο δεύτερο καθεμία από αυτές φωτίζει και από ένα γραμματικό μυστήριο.

 

Ray Dalio

Αρχές

Μτφρ.: Βασίλης Πουλάκος

Σελ.: 640

Εκδόσεις Κey Βooks

Το βιβλίο συνδυάζει την προσωπική πορεία του συγγραφέα μαζί με πρακτικές συμβουλές και αρχές που μπορεί κανείς να εφαρμόσει τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό περιβάλλον. Ήταν Νο 1 στη λίστα με τα ευπώλητα των «New York Times», ενώ το 2018 έλαβε το βραβείο καλύτερου επιχειρηματικού βιβλίου (Axiom Business Book Award).

 

Αγνή Μαριακάκη

Σου αξίζει να ευτυχήσεις

Σελ.: 304

Εκδόσεις Κey Βooks

Μέσα από προσωπικές ιστορίες, η Αγνή Μαριακάκη μας δείχνει με αμεσότητα και πρακτικά βήματα πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα λάθη, τις αποτυχίες και τις αρνητικές πεποιθήσεις μας σε εργαλεία και εφόδια που θα μας οδηγήσουν στην αποδοχή του εαυτού μας και στην πραγματική ευτυχία.

 

Μαρία Πολύζου

Mην τα παρατάς

Σελ.: 408

Εκδόσεις Κey Βooks

Η αυτοβιογραφία της Μαρίας Πολύζου απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε αθλητές κάθε επιπέδου, δίνοντας μαθήματα ζωής και έμπνευση ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αποτελεί έμπνευση για γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και για νεαρά κορίτσια που μπορεί να έχουν υποστεί σεξουαλική ή άλλου είδους κακοποίηση.

 

Δημήτρης Κανέλλης

Όλα είναι μάταια

Σελ.: 200

Εκδόσεις Κey Βooks

«Υπάρχει ένας ελέφαντας ακριβώς στη μέση του δωματίου και όλοι κάνουν πως δεν τον βλέπουν. Αυτός ο ελέφαντας είναι η εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα. Ο ίδιος βρέθηκα να δυσκολεύομαι να κατανοήσω το τοπίο της αγοράς εργασίας. Οπότε, αφού τα κατάφερα εγώ, ήρθε η ώρα να σε βοηθήσω να τα καταφέρεις κι εσύ».

 

Νίνα Καλούτσα

Η φωνή της επιτυχίας

Σελ.: 192

Εκδόσεις Κey Βooks

Η μέθοδος της Νίνας Καλούτσα επικεντρώνεται στην επικοινωνία και στη δημόσια ομιλία και ταυτόχρονα αποτελεί εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης. Αποτελεί ένα από τα λίγα βιβλία στην παγκόσμια βιβλιογραφία που δείχνουν πώς με την εκπαίδευση της φωνής μπορούμε να καθορίσουμε την ταυτότητά μας, να έχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες και να βελτιώσουμε κάθε τομέα της ζωής μας.

 

Jordan Peterson

Πέρα από την τάξη

Σελ.: 384

Εκδόσεις Κey Βooks

Σε καιρούς αστάθειας και ανασφάλειας ο Dr. Peterson μας υπενθυμίζει ότι τα διδάγματα της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας και των σημαντικότερων μύθων του κόσμου αποτελούν ανεξάντλητες πηγές δύναμης για τον καθένα μας. Στηριζόμενος στις οικουμενικές αλήθειες της αρχαίας σοφίας και στα βαθιά προσωπικά μαθήματα της δικής του ζωής, μας προσφέρει 12 ακόμα κανόνες για να μας οδηγήσουν με θάρρος σε μια ζωή γεμάτη νόημα.

 

Σταύρος Ζουμπουλάκης

Μυθιστορηματικό αναγνωστήριο

Σελ.: 272

Εκδόσεις Πόλις

Το Μυθιστορηματικό αναγνωστήριο αποτελεί συνέχεια του βιβλίου Υπό το φως του μυθιστορήματος. Περιέχει κι αυτό δοκίμια ενός αναγνώστη που πιστεύει ότι το μυθιστόρημα σκέφτεται τη ζωή και τον κόσμο και, εκτός από αισθητική χαρά, χαράζει τον δρόμο για μια ηθική της κατανόησης, της αμφιβολίας, της απόχρωσης, του δισταγμού.

 

Γιώργος Σεφέρης

Επιστολές στην αδελφή του Ιωάννα (1946-1952)

Σελ.: 304

Εκδόσεις Μελάνι

Οι επιστολές του Σεφέρη στην αδελφή του, κατά την περίοδο 1946-1952, καλύπτουν την υπηρεσία του στην Αθήνα, στην Άγκυρα, στο Λονδίνο και την άφιξή του στη Βηρυτό. Επίσης περιγράφουν και τις περιηγήσεις του στα παράλια και στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, καθώς και στην Αγγλία.

 

Παναγιώτης Δουδωνής

Το πολίτευμα της συνύπαρξης

Σελ.: 144

Εκδόσεις Αρμός

Από τη γέννησή της ως σήμερα και από τις διαφορές της με την αρχαία «άμεση» δημοκρατία ως τη σχέση της με το «μεικτό πολίτευμα» του Αριστοτέλη, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αναδεικνύεται ως ο εγγυητής της πολιτικής ενότητας και της αμοιβαίας αναγνώρισης του δικαιώματος των πολιτικών αντιπάλων να έχουν υπόσταση, θεσμική ιδιότητα και φωνή που να ακούγεται. Ένα βιβλίο για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία που έρχεται να τονίσει την κεντρική σημασία της πολιτικής συνύπαρξης σε μια εποχή που αυτή απειλείται όσο ποτέ από τον διχαστικό πολιτικό λόγο.

 

Θεοφάνης Τάσης

Φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης

Σελ.: 410

Εκδόσεις Αρμός

Απορρίπτοντας τον υπερανθρωπισμό και τον τεχνικό μετανθρωπισμό ως αντιανθρωπιστικές ιδεολογίες, το βιβλίο σκιαγραφεί μια φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης υπό το πρίσμα ενός ψηφιακού ανθρωπισμού με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρωπινότητας και της συνέχειας της ανθρωπότητας στην παρούσα μορφή τους.

 

Isaac Asimov

To χρονικό του κόσμου

Μτφρ.: Νικηφόρος Σταματάκης

Σελ.: 1.236

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σε τούτο το βιβλίο ο Ασίμοφ επιστρατεύει όλες του τις ικανότητες για να αφηγηθεί την πιο συναρπαστική ιστορία: την ιστορία του κόσμου μας και των λαών του, από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και από την τιθάσευση της φωτιάς μέχρι την πυρηνική σχάση. Με το ζωηρό και γλαφυρό του ύφος, μας δίνει ένα απολαυστικό και διδακτικό βιβλίο που θέτει την παγκόσμια ιστορία στη σωστή προοπτική της.

 

Juhani Pallasmaa

Δώδεκα δοκίμια για τον Άνθρωπο, την Τέχνη και την Αρχιτεκτονική

Μτφρ.: Αναστασία-Σάσα Λαδά 

Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος

Σελ.: 360

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ο Φινλανδός αρχιτέκτονας και στοχαστής Γιούχανι Πάλλασμαα έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαίνουσες μορφές στο πεδίο της αρχιτεκτονικής πράξης και θεωρίας. Το παρόν έργο του είναι μια συλλογή αντιπροσωπευτικών κειμένων του που καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα τεσσάρων δεκαετιών και στα οποία αποτυπώνονται οι βασικοί άξονες της σκέψης του.

 

Αlexander Jones

Ένας φορητός κόσμος

Μτφρ.: Νικηφόρος Σταματάκης

Σελ.: 472

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Όταν το 1901 σφουγγαράδες ανέσυραν μια μάζα σκουριασμένου μπρούντζου από ένα ναυάγιο που βρισκόταν στον βυθό κοντά στην ακτή των Αντικυθήρων, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι είχε μόλις ανακαλυφθεί ο αρχαιότερος αναλογικός υπολογιστής, που έγινε γνωστός ως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

 

Συλλογικό

μήτε άρρεν μήτε θήλυ

Μτφρ.: Σπύρος Ράγκος

Σελ.: 128

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Λόγω της στειρότητάς τους, οι ευνούχοι χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα, σε μεγάλο βαθμό, ως φύλακες και υπηρέτες των συζύγων και παλλακίδων βασιλέων ή άλλων αρχόντων. Βρέθηκαν έτσι στα ενδότερα των ανακτόρων και των οίκων εξουσίας. Το γεγονός αυτό τους ανέδειξε συχνά σε σημαντικούς παράγοντες της πολιτικής ζωής.

 

Στέλιος Σκοπελίτης

Νεοκλασικά της Αθήνας

Σελ.: 408 

Εκδόσεις Αίολος 

Το βραβευμένο λεύκωμα του φωτογράφου Στέλιου Β. Σκοπελίτη (έπαινος Ακαδημίας Αθηνών 1976), που αποτυπώνει μοναδικά τη νεοκλασική κληρονομιά της Αθήνας και του Πειραιά, σε νέα έκδοση.

 

 

Πηγή: lifo.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.