09 Ιούλ Πόνοι στον αυχένα; Λάθος…εργονομία!
Με την πανδημία και τις αλλαγές στο χώρο της εργασίας, οι περισσότεροι βρεθήκαμε να δουλεύουμε από το σπίτι, ώρες ατέλειωτες, πολλές φορές χωρίς διάλειμμα, αφού δεν είχα συγκεκριμένο ωράριο να τηρήσουμε. Το αποτέλεσμα; Αυχένας, μέση, ώμοι, καρποί και αγκώνες να έχουν επιβαρυνθεί ιδιαιτέρα και να παραπονιόμαστε για διάφορους πόνους, κυρίως όμως στον αυχένα.
Το 50% των ενηλίκων πλέον έχει προβλήματα στον αυχένα, όταν δουλεύει πάνω από 4 ώρες στο γραφείο χωρίς διάλειμμα, το 55% αντιμετωπίζει προβλήματα στους ώμους και μέχρι 70% υποφέρει από τη μέση. Όταν μάλιστα η τηλεργασία γίνεται από τον καναπέ και όχι στο γραφείο, τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για το μυοσκελετικό μας σύστημα που “φωνάζει” να συμμορφωθούμε και να διατηρήσυμε σωστή στάση!
Διαλείμματα, σωστή στάση, και καλή φυσική κατάσταση προλαμβάνουν μυοσκελετικά προβλήματα
Τι είναι αυτό που όμως θα προλάβει ενδεχόμενα προβλήματα από την πολύωρη εργασία στο γραφείο του σπιτιού μας ή στον καναπέ μας; Πως θα προλάβουμε; Πάντα ξεκινάμε από τη σωστή ενημέρωση για το πώς θα πρέπει να καθόμαστε και πώς θα πρέπει να δουλεύουμε. Αναφέραμε πριν τη λέξη εργονομία, που προκύπτει από το έργο και τους νόμους. Θα πρέπει να εργαζόμαστε δηλαδή κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Δηλαδή να εργαζόμαστε με τις λιγότερες κινήσεις και με την καλύτερη στάση.
Άρα καταρχήν πρέπει να υιοθετήσουμε μία σωστή στάση (αυτό καλό είναι να γίνεται και από την παιδική ηλικία). Δεν θα πρέπει το κεφάλι και οι ώμοι να γέρνουν μπροστά. Να μην πέφτει μπροστά το κέντρο βάρους του σώματός μας, όταν καθόμαστε στην καρέκλα, η οποία θα πρέπει επίσης να έχει ένα σωστό ύψος. Τα πόδια μας να ακουμπάνε καλά στο έδαφος. Γι΄αυτό και υπάρχει ο λεγόμενος κανόνας των 90 μοιρών, της ορθής γωνίας. Δηλαδή τα γόνατα πρέπει να είναι σε ορθή γωνία. Όπως και τα χέρια, οι αγκώνες μας. Και καλό είναι να ακουμπάνε στα μπράτσα της καρέκλας. Η οποία είναι συνήθως με ροδάκια και αυτό επιβαρύνει τον κορμό, γιατί κάνουμε συνέχεια στροφές. Ας ξεχάσουμε λίγο το παιδί που κρύβουμε μέσα μας!
Πολύ σημαντικό για να προλάβουμε μυοσκελετικά προβλήματα είναι επίσης να έχουμε καλή φυσική κατάσταση και όσο γινεται καλύτερο έλεγχο του βάρους μας. Να τονίσουμε ακόμη ότι οι διατάσεις και οι ασκήσεις που γυμνάζουν τους μύς γύρα από τον αυχένα, μειώνουν τα προβλήματα στον αυχένα σε ένα ποσοστό έως και 40%. Οι ασκήσεις στα χέρια και ειδικά στο χέρι που επικρατεί (π.χ το δεξί για τον δεξιόχειρα) οι διατάσεις μπορεί να μειώσουν τα προβλήματα σε ποσοστό έως και 20%.
Οι μυοσκελετικοί πόνοι που υποχωρούν όταν ξεκουραστούμε, δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσουν περισσότερο. Όμως εάν παρατηρήσουμε ότι έχουμε ένα πόνο, ξαπλώνουμε και πάλι πονάμε, αν έχουμε μουδιάσματα στα χέρια, ή μυϊκή αδυναμία, διαταραχή της αισθητικότητας, αίσθημα “βελόνων” στα πόδια ή στα χέρια, τότε θα πρέπει να πάμε στο γιατρό μας, γιατί μπορεί πχ να έχουμε δισκοπάθεια. Να έχει γίνει μία μεγαλύτερη βλάβη. Και τότε θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος και πιθανότατα ειδική αντιμετώπιση.
Sorry, the comment form is closed at this time.