Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Υγιεινές διατροφικές επιλογές για τα παιδιά μας. Πόσο εύκολο είναι ;

Υγιεινές διατροφικές επιλογές για τα παιδιά μας. Πόσο εύκολο είναι ;

Ζούμε σε μια εποχή όπου το μάρκετινγκ και η διαφήμιση μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Αλήθεια.. Πόσο εύκολο είναι να καταφέρνουμε να αντιστεκόμαστε σε διατροφικούς πειρασμούς ,σε βρώσιμα προϊόντα που προμοτάρονται από τα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και από υπαλλήλους οι οποίοι μας υποδέχονται στο μπακάλικο της γειτονιάς, στις μεγάλες υπεραγορές και σε εμπορικά κέντρα ενώ βολτάρουμε ανέμελοι;
Εγώ προσωπικά δυσκολεύομαι να αντισταθώ. Δυστυχώς ήμουν και είμαι φίλη της γαστρονομίας αλλά και της “σαβούρας” ενίοτε. Λαίμαργη από τη γέννησή μου και ως παιδί της δεκαετίας του 80, κατανάλωσα άπειρες συσκευασίες από γαριδάκια, μεγάλες χρωματιστές μπαλό-τσιχλες , χωνάκια με σόδα και ζάχαρη, κοινώς “αφρόζες” και κολιέ ή βραχιολάκια φτιαγμένα από καραμέλες…
Θυμάμαι όταν ήμουν έγκυος στο πρώτο μου παιδί, δήλωνα περήφανη ότι το δικό μου παιδί δεν θα τρώει τέτοιες σαβούρες και όταν γεννήθηκε αλίμονο σε όποιον τολμούσε να του προσφέρει κάτι γλυκό και γενικότερα οτιδήποτε ανθυγιεινό .Ομολογώ ότι μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων είχα καταφέρει να ελέγχω σχεδόν αποκλειστικά το τι έτρωγε, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις από τους γύρω (παππούδες, γιαγιάδες κλπ). Αργότερα άρχισαν τα πάρτι γενεθλίων, τα κεράσματα στο σχολείο και δυστυχώς στην ηλικία των 8,5 ετών που είναι σήμερα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει από το κυλικείο του σχολείου, έστω κι αν δεν έχει το ελεύθερο να το κάνει κάθε μέρα, από γλυκά μέχρι πατατάκια και παγωτά. Το θέμα των σχολικών κυλικείων και των προϊόντων που διαθέτουν καλύτερα να το θίξουμε κάποια άλλη στιγμή… Γενικά είμαι πολύ προσεκτική κι επιλεκτική στο τι θα πάρουν τα παιδιά μου για κολατσιό στο σχολείο… Τη μικρή μου την ελέγχω ακόμη γιατί είναι μόνο 2, 5 ετών και στον παιδικό σταθμό που πηγαίνουμε ευτυχώς απαγορεύονται γλυκά, κέικ και γενικότερα λιχουδιές. Τα παιδιά όταν γιορτάζουν κερνάνε το πρωινό σάντουιτς και ένα φρούτο στους συμμαθητές τους και σβήνουν κεράκια σε μια πλαστική αυτοσχέδια τούρτα που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά. Ευτυχώς όμως, φαίνεται πως η μικρή μου δεν είναι το ίδιο γλυκατζού με το γιό μου.
Στο γιό μου ετοιμάζω συνήθως σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και χειροποίητο σπιτικό αλλαντικό γαλοπούλας και γενικότερα προσπαθώ να του δίνω εναλλακτικές επιλογές όπως μεξικάνικη πίττα με αβοκάντο, τοστ με μέλι και φυστικοβούτυρο και πολλά άλλα… Έχω παρατηρήσει όμως ότι έχει αρχίσει να αντιδρά και πολλές φορές παραπονιέται γιατί οι φίλοι του τρώνε σάντουιτς με λευκό ψωμί του τοστ, μαργαρίνη και ζαμπόν, δημητριακά με σοκολάτα, μπάρες σοκολάτας και πατατάκια… Εννοείται πως και τα δικά μου παιδιά τρώνε λευκό ψωμί, πατατάκια και σοκολάτες αλλά θεωρώ ότι δε χρειάζεται να τα τρώνε στο σχολείο. Είμαι σίγουρη πως τα χρήματα που του δίνω κάποιες φορές τη βδομάδα τα ξοδεύει σε μπάρες και σοκολάτες, αλλά μου αρκεί που ξέρει ότι από το σπίτι σπάνια θα πάρει μαζί του στο σχολείο γλυκό ή κέικ. Ας το φάει το απόγευμα αλλά όχι στο σχολείο, σε καθημερινή βάση.
Δυστυχώς όλοι θεωρούμε πως ό,τι είναι σπιτικό, είναι και υγιεινό αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για παράδειγμα ένα σπιτικό κέικ περιέχει 1 φλυτζάνι ζάχαρη. Αρκετές φορές μου έχει πει ότι έστω κι αν δεν του επιτρέπω εγώ να παίρνει μαζί του λιχουδιές, τον κερνάνε οι φίλοι του. Τον καταλαβαίνω απόλυτα και γενικότερα έχω γίνει περισσότερο ελαστική γιατί δεν θέλω να επιφέρω αντίθετα αποτελέσματα. Θα σας φανεί απίστευτο αλλά πολλές φορές φτιάχνουμε στο σπίτι όλοι μαζί υγιεινά γλυκά, τρουφάκια με χουρμάδες και ξηρούς καρπούς, μπισκοτάκια βρώμης τα οποία λατρεύει αλλά όταν του τα βάλω στη τσάντα του για να τα μοιραστεί με τους φίλους του στο σχολείο τα φέρνει πίσω χωρίς να τα έχει καν αγγίξει. Μετά από αρκετές φορές που έχει συμβεί αυτό, έχω καταλάβει ότι ντρέπεται να τα παρουσιάσει στους φίλους του γιατί κανένας από αυτούς δε φέρνει μαζί τους αυτές τις “χαζομάρες” όπως λέει.
Δεν θεωρώ ότι προσέχω τη διατροφή των παιδιών μου όσο θα ήθελα αλλά τουλάχιστον προσπαθώ. Θα φάμε και πίτσα και τηγανιτές πατάτες και κρέπες με άλειμμα σοκολάτας και ότι άλλο τρώνε όλες οι υπόλοιπες οικογένειες. Κάποιες φορές σκέφτομαι ότι ενώ δε μπορώ να βάλω σε τάξη τον ίδιο μου τον εαυτό, περιμένω από τα παιδιά μου να το κάνουν. Πόσες φορές έχω κρυφτεί στην αποθήκη για να φάω μια σοκολάτα χωρίς να με δουν; Nτρέπομαι, αλλά το έχω κάνει…
Κατά διαστήματα αρχίζω αυστηρή διατροφή με σκοπό να βελτιώσω την υγεία μου, αλλά έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο αυστηροί είναι οι περιορισμοί μου σε τροφές κατά τη διάρκεια της διατροφής – αποτοξίνωσής μου, τόσο πιο εύκολα καταλήγω κάποια στιγμή να τρώω ότι βρω μπροστά μου για να «βγάλω τη χασούρα»…Ναι!!Είμαι από αυτούς τους «ιπποκρατικούς» που υποστηρίζουν ότι όλες οι ασθένειες ξεκινούν από την κακή υγεία του εντέρου. Πολλές φορές εύχομαι να μην ισχύει αυτή η πεποίθηση αλλά πιστεύω πως δυστυχώς ισχύει.
Όλοι ξέρουμε πως στις μέρες μας είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά. Έχουν αλλάξει πολλά από τη δική μας εποχή και η υγεία τους δυστυχώς εκτός από διατροφικούς παράγοντες, επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς , τεχνολογικούς και πολλούς άλλους παράγοντες. Ως γονέας δεν επιθυμώ να τους επιβάλλω την άποψή μου ή να τους καταπιέζω σε οποιοδήποτε τομέα. Άλλωστε όπως ανέφερα, η στέρηση και η καταπίεση επιφέρουν πολλές φορές αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
Θα συνεχίσω όμως να προσπαθώ να τους προστατεύω όσο μπορώ από όσα μπορούν να τους βλάψουν. Θα τους μιλώ για την αξία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής και της γυμναστικής για να έχουν υγεία στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Θα προσπαθώ να υποστηρίζω και στην πράξη αυτά που τους λέω, όσο μπορώ κι εγώ βέβαια. Πιστεύω πως οι συμβουλές και το παράδειγμα μας αποφέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και όχι άμεσα…
Άρα το μέλλον θα δείξει…
Ακόμη, θα συνεχίσω να τους λέω ότι όλα στη ζωή μας πρέπει να έχουν μέτρο, ότι κι εμένα μου αρέσει το “καλό” φαγητό κι ένα νόστιμο γλυκό. Ότι δεν μου αρέσει να στερούμαι, αλλά αν δεν τρώω κάθε μέρα το αγαπημένο μου γλυκό, τη στιγμή που θα το φάω, το απολαμβάνω και αυτό με κάνει περισσότερο χαρούμενη.
Καλή επιτυχία σε όλες μας…
Σας φιλώ γλυκά
Ειρήνη

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.