Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ταξίδια και διατροφή πάνε μαζί;

Ταξίδια και διατροφή πάνε μαζί;

Το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να προσέχουμε τη διατροφή και το βάρος μας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες μας μειώνουν την όρεξη, καταναλώνουμε πιο πολλά υγρά και είμαστε σχετικά πιο δραστήριοι.
Τι συμβαίνει όμως όταν εγκαταλείψουμε τη ρουτίνα μας και βρεθούμε σε κάποια άλλη χώρα;
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο αν θα πάρουμε 1-2 κιλά αλλά η πιθανότητα ακύρωσης όλου του προγράμματος διατροφής που είχαμε. Και αυτό επειδή οι διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον προκλήσεις στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους σε τέτοιο βαθμό που αν κανείς τα παρατήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύεται μετά να επανέλθει.
Τι πρέπει να εφαρμόζουμε στα ταξίδια;
Υπάρχουν διάφορα τρικ που θα μας βοηθήσουν να μην παρατυπήσουμε:

-Πρωινό
Μπορείτε να πάρετε πρωινό σε κάποιο εστιατόριο, ή στο μπαρ του ακολουθώντας τις γενικές γραμμές της δίαιτας σας. Εάν υπάρχει μπουφέ, δεν είναι ανάγκη να φάτε όλων των ειδών τα πρωινά σε μια ημέρα!
Κάθε μέρα εναλλάξτε τις επιλογές σας ακολουθώντας τις επιλογές του προγράμματος σας.
Ψωνίστε ότι θα χρειαστείτε σε τρόφιμα για το πρωινό σ’ ένα supermarket ώστε να το ετοιμάζετε στο δωμάτιο σας, αν δεν υπάρχει πρωινό διαθέσιμο και προκειμένου να αποφύγετε τις τυρόπιτες και τα ανθυγιεινά πρωινά έξω.

-Σνακ
Πάντα να έχετε μαζί σας τα ενδιάμεσα γεύματα/ σνακ. Μπορείτε να τα μεταφέρετε παντού αφού είναι συσκευασμένα και έτοιμα προς κατανάλωση. Μπισκότα – κράκερς – ρυζογκοφρέτες
Ψωνίστε και οργανώστε τα σνακ με βάση το πρόγραμμα σας για να προλάβετε την πείνα και να αποφύγετε τους διατροφικούς πειρασμούς. Επίσης θα αποτρέψετε την υπερκατανάλωση φαγητού στο γεύμα.
Επιλέξτε φρούτα όπως μπανάνες, σταφύλια, μήλα, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε ή και να «πάρετε» από το πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου.
Επίσης οι ατομικές μπάρες δημητριακών είναι καλές για όλη την οικογένεια.
Αποφύγετε τα έτοιμα σάντουιτς από έξω, αφού έχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες.
Το ίδιο ισχύει και για τα κέικ, κρουασάν κ.α. Ετσι γλυτώνετε Θα 500 έως 700 θερμίδες.

Τι γίνεται με τις πίτσες, τα παγωτά και τα ζυμαρικά;
Κατά τη διάρκεια των διακοπών, έχουμε την τάση να καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες: παγωτά, μπύρες, πίτσα, ζυμαρικά με ιδιαίτερα υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Αυτές οι τροφές έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την έκκριση της ινσουλίνης στον οργανισμό και να αποθηκεύουμε λίπος.
Φρόντισε λοιπόν, οι υδατάνθρακες που καταναλώνεις, να μην ξεπερνούν το 1/3 της διατροφής σου.
Προτίμησε τους καλούς υδατάνθρακες με αυξημένες φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως:
1. Δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για κρουασάν στο πρωινό
2. Ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό ψωμί με βούτυρο
3. Φρούτα αντί για τσιπς στην παραλία
4. Καροτάκια – αγγουράκια – στικς λαχανικών αντί για καραμέλες – σοκολάτες για τσιμπολόγημα

-Γεύμα και δείπνο στο ταξίδι
Καλό είναι το μεσημεριανό γεύμα ή/ και το δείπνο να γίνεται σε ένα εστιατόριο κι όχι σε μεζεδοπωλεία ή fast food.
Προσπεράστε τα ορεκτικά που είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος
Παραγγείλετε μια σαλάτα πριν το κυρίως πιάτο σας. Θα χορτάσετε πιο εύκολα και με μικρότερη ποσότητα φαγητού.
Μοιραστείτε ένα γεύμα με τον σύντροφό σας. Τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν μεγάλες μερίδες, ώστε το φαγητό να φτάνει για… δυο. Θα εξοικονομήστε χρήματα και θερμίδες.
Επιλέξτε φαγητά σχάρας χωρίς σως.
Αντί επιδόρπιου, επιλέξτε κάποια φρούτα.
Ακόμα και στα ταχυφαγεία, αν επιλέξετε σωστά δεν θα επιβαρυνθείτε υπερβολικά με θερμίδες. Οι σαλάτες, τα σάντουιτς χωρίς μαγιονέζα και τα ζυμαρικά είναι συχνά καλές επιλογές.

Στα εστιατόρια τι να προτιμήσω;
Στην ταβέρνα μπορούμε να επιλέξουμε ψητό κρέας (κοτόπουλο, ψαρονέφρι, φιλέτο μοσχαριού) ή ψάρι με ρύζι ή λαχανικά. Προτιμάμε τις σαλάτες με φρέσκα λαχανικά και τα χόρτα.
Στο ιταλικό επιλέγουμε μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, λαχανικών και τα συνοδεύουμε με λίγο τυρί και μια πράσινη σαλάτα χωρίς σως ή 2 κομμάτια πίτσα με λαχανικά.
Στο κινέζικο οι καλύτερες επιλογές είναι το κοτόπουλο και το ρύζι στον ατμό με λαχανικά.
Στο γιαπωνέζικο η ιδανική επιλογή είναι το σούσι με θαλασσινά (6 κομμάτια είναι αρκετά) και η σαλάτα.
Στο σουβλατζίδικο προτιμάμε σουβλάκι κοτόπουλο με ½ πίτα και σαλάτα.

Και όταν δεν είμαι σε κάποιο εστιατόριο;
Για τις ώρες που είσαι στο δωμάτιο ή το σπίτι και πριν από την έξοδο:
Ημίπαχο γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσως
Άφθονη σαλάτα λαχανικών με κοτόπουλο ή τόνο
Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και λίγο μέλι για να μειώσει την όρεξη και να σε κρατήσει μέχρι την ώρα της εξόδου

Τα παιδιά ζουν πιο έντονα και κάποια τρώνε περισσότερο ανεξέλεγκτα επειδή αργούν να ξυπνήσουν το πρωί ή είναι πολλές ώρες ξύπνιοι την μέρα με πιο πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις. Για αυτό το λόγο αυξάνουν το βάρος τους.
Για να τα βοηθήσουμε να έχουν ένα σωστό πρόγραμμα:
Οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι σύνθετοι από ολικής αλέσεως δημητριακά, ψωμί, ρύζι. Καλή πηγή είναι τα φρούτα κεράσια, σταφύλι, καρπούζι που είναι γλυκά και τα παιδιά τα προτιμούν.
Η κατανάλωση των πρωτεϊνών είναι καλύτερα να είναι από φρέσκα ψάρια, πουλερικά όπως κοτόπουλο. Το κόκκινο κρέας θα πρέπει να περιοριστεί σε <1 φορά την εβδομάδα
Τα λίπη πρέπει να είναι κυρίως από το ελαιόλαδο. Το κορεσμένο λίπος που προέρχεται από γλυκά, κόκκινο κρέας και φαστ φουντ είναι καλό να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες.
Καλοκαιρινή διατροφή για παιδιά
ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα παιδιά θα πρέπει να μπαίνουν στο νερό (θάλασσα, πισινά) όταν έχει τελειώσει η διαδικασία της πέψης, η οποία είναι 3-4 ώρες μετά το γεύμα. Ένα γεύμα πλήρες ή που περιέχει κρέας χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να χωνευτεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την επαρκή κατανάλωση νερού. Το νερό εμποδίζει την αφυδάτωση και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Για παιδιά η δοσολογία είναι περίπου 1,5 λίτρο την μέρα. ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ διακοπές;
Προσπαθήστε λοιπόν να εφαρμόσετε από νωρίς Tips που αφορούν την παρακολούθηση του φαγητού και του βάρους, τις διαδικασίες του ταξιδιού και γενικότερα θέματα όταν θα απουσιάζετε από το σπίτι, όπως αν θα μαγειρεύετε ή θα τρώτε εκτός.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι αξίζει τον κόπο να σχεδιάσετε τον τρόπο που θα αυτοπαρακολουθείστε κάτω από ασυνήθιστες περιστάσεις -όπως αυτές των διακοπών- που αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.

http://www.mydietspot.com/summer-vacation-diet/

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.