22 Φεβ Μήπως λέει ψέματα; Ας μιλήσει η γλώσσα του σώματος
Ψεματάκια. Μικρά ή μεγάλα, αθώα ή σοβαρά. Αν υποστηρίζεις ότι δεν έχεις πει ποτέ ψέματα, μόλις είπες ένα! Όλοι μας χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μερικές…”μισές αλήθειες”, καμιά φορά γιατί δε θέλουμε να πληγώσουμε κάποιον ή για να μην αποκαλύψουμε πράγματα. Όταν όμως γίνεται συνήθεια, μπλέκονται οι καταστάσεις και όλο αυτό γίνεται επικίνδυνο και ο ψεύτης έρχεται σε δύσκολη θέση και το ψέμα τελικά δεν πετυχαίνει το σκοπό του.
Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να κρυφτούν. Απλά δεν είναι καλοί ψεύτες και προδίδονται πολύ εύκολα. Άλλοι πάλι είναι “επαγγελματίες” και τα καταφέρνουν άψογα. Βέβαια το παραφρασμένο ρητό “μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη…” θελω να πιστεύω ότι ισχύει. Πως θα καταλάβεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα; Θα περιμένεις να δεις τη μύτη του να μεγαλώνει όπως του Πινόκιο; Θα περιμένεις πολύ μάλλον και άδικα. Καλύτερα παρατήρησε τα σημάδια της γλώσσας του σώματος.
Όταν κάποιος ψεύδεται, δε σε πείθει. Μπορεί να λέει ναι κι εσύ να λαμβάνεις vibes όχι από το σώμα του. Παρατηρείς επίσης ότι ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του λιγότερο από την ένταση να πει καλά αυτό έχει επινοήσει. Άλλες φορές βέβαια μπορεί να συμβεί το αντίθετο, απλά γιατί ο ψεύτης προσπαθεί να αποφύγει την άμεση οπτική επαφή ή έχει γίνει ιδιαίτερα νευρικός. Έχει στριμωχτεί για τα καλά.
Το ψέμα προκαλεί διάφορες μικροφαγούρες, λόγω ενεργοποίησης κάποιον οδών του νευρικού συστήματος. Έτσι μπορεί να δείς το συνομιλητή σου να τρίβει τη μύτη του, να ξύνει το πρόσωπο, το λαιμό ή το κεφάλι του. Αυτό συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να ολοκληρώση το “έγκλημά” του και να ηρεμήσει.
Η νευρικότητα που έχουν μερικοί άνθρωποι όταν λένε ψέματα, τους κάνει να αναζητούν τρόπους να καθησυχάσουν τους εαυτούς τους. Γι΄αυτό μπορεί να δεις ότι παίζουν με το ρολόι τους, στρίβουν συνέχεια το δαχτυλίδι τους, κρύβουν τμήμα του προσώπου τους με το χέρι τους. Ακόμη, πολλές φορές, επειδή ξέρουν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό και μέσα τους αναστατώνονται, τακτοποιούν το “έξω” τους. Δηλαδή φτιάχνουν τα μαλλιά τους, ισιώνουν το φόρεμά τους, καθαρίζουν το παπούτσι τους κλπ.
Για τον ίδιο λόγο, για να κρύψει τη νευρικότητά του, ο ψεύτης μπορεί να κρύβει τα χέρια του στις τσέπες του ή πίσω από το σώμα του. Επίσης μπορεί να μην έχει σταθερή φωνή, να χτυπάει το πόδι στου πάτωμα ή να αλλάζει συνεχώς θέση, αφού νιώθει άβολα για το ψέμα του. Συχνά από το άγχος του μπορεί να στεγνώνει το στόμα του ή να καταπίνει συνέχεια.
Προσοχή! Όλα αυτά δεν τα λέμε εδώ για να μπορέσεις να εκπαιδευτείς και να τα αποφεύγεις όταν λες ψέματα. Τα συζητάμε για να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι το ψέμα και προφυλάσσεσαι από τους επιτήδιους ψεύτες. Κυρίως εκείνους τους κατά συρροή ψεύτες, τους επικίνδυνους που μπορεί να προσπαθούν να σε εξαπατήσουν, είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική σου ζωή. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά λοιπόν.
Sorry, the comment form is closed at this time.