Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Λουΐζα για ευεξία και υγεία!

Λουΐζα για ευεξία και υγεία!

Το βότανο Λουΐζα, ή Αλουίζα (Lippia Citriodora), προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Οι Ισπανοί το έφεραν στην Ευρώπη το 17ο αιώνα και έκτοτε καλλιεργείται στις χώρες της Μεσογείου. Το φυτό ανήκει στην οικογένεια Verbenaceae. Τα φύλλα και τα άνθη της Λουΐζας χρησιμοποιούνται σαν τσάι και χάρη στο φρέσκο λεμονάτο της άρωμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κύπρο.

Η Λουΐζα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, κυρίως στο πεπτικό και νευρικό σύστημα. Το ρόφημα από Λουΐζα βοηθά στη χώνευση και στις ενοχλήσεις του στομάχου, καταπραΰνοντας το φουσκωμένο έντερο. Αυξάνει τον μεταβολισμό και έχει διουρητικές ιδιότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο το ρόφημα από Λουΐζα είναι το καλύτερο τσάι για όσους κάνουν δίαιτα, ειδικά αν συνδυάσουν τη λουίζα με λίγο μάθαθο, πικραλίδα ή τζίντζερ.

Δεν σταματούν εδώ όμως τα οφέλη της Λουΐζας. Μας χαρίζει πνευματική διαύγεια, ευεξία και χαλάρωση, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να νιώσουμε ευτυχία και ευεξία, οπότε μας ανεβάζει τη διάθεση και διώχνει τη μελαγχολία και το στρες.

Επιπλέον, τα εντυπωσιακά ψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο μικρό αυτό βότανο βοηθούν στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, στην ανάπλαση νέων κυττάρων και στη μείωση των φλεγμονών και του οξειδωτικού στρες.

Πως φτιάχνουμε το τσάι; Βράζουμε νερό στον βραστήρα, βάζουμε στην τσαγιέρα μας ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρή Λουΐζα ή αν έχετε φρέσκα φύλλα, 2 κουταλάκια του τσαγιού φύλλα Λουΐζας, ρίχνουμε το βραστό νερό επάνω και σκεπάζουμε. Αφήνουμε το έκχυμα σκεπασμένο για 10 λεπτά, μέχρι να κρυώσει αρκετά. Στραγγίζουμε το τσάι και πίνουμε. Για παγωμένο τσάι ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και αφού κρυώσει το τσάι το φυλάσσουμε στο ψυγείο, μέχρι 48 ώρες.

Το αιθέριο έλαιο της Λουΐζας είναι πολύ συμπυκνωμένο και χαρίζει το υπέροχο άρωμά της είτε στον χώρο μας είτε σε εμάς. Μπορούμε να βάλουμε 2 σταγόνες σε κεραμική συσκευή, ή στο δέρμα μας ως μασάζ αρωματοθεραπείας, ή να προσθέσουμε στο μπάνιο μας 3-4 σταγόνες. Για το μασάζ βάζουμε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο σε 1 κουταλάκι του τσαγιού λάδι σαν βάση, δηλ. αμυγδαλέλαιο, grapeseed oil, jojoba κλπ. και με αυτό το μίγμα κάνουμε μασάζ.

Όταν νιώθουμε λίγη μελαγχολία και θέλουμε να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας, απλά τρίβουμε μια σταγόνα λίγο πιο πάνω από τον ομφαλό μας, στο ηλιακό πλέγμα. Θα νιώθουμε καλύτερα άμεσα! Προσοχή με το αιθέριο έλαιο: δεν πρέπει να εκτεθούμε στον ήλιο μετά το μασάζ. Η περιεκτικότητα του σε κιτράλη μπορεί να προκαλέσει φωτο-ευαισθησία.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις χρήσεις της Λουΐζας και του αιθέριου ελαίου της; Στο Βοτανικό Πάρκο Cyherbia στο Αυγόρου θα γίνουν παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια με θέμα τη Λουΐζα τη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.
Πρόγραμμα:
2μμ: Εκπαιδευτικά σεμινάρια για την Λουΐζα στα Ελληνικά, Ρωσσικά και Αγγλικά.
3μμ: Εργαστήριο αρωματοθεραπείας για ενήλικες. Συμμετοχή 20 ευρώ, αυτό το εργαστήριο είναι με κράτηση μόνο, στο τηλέφωνο 99915443 ή email στο cyherbia@gmail.com.
3μμ: ΔΩΡΕΑΝ εργαστήριο για παιδιά, θα φτιάξουμε μπισκότα με λουίζα! Δωρεάν δοκιμές εδεσμάτων με λουίζα και συνταγές.

Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να απολαύσετε τα πολλά αρώματα στο βοτανόκηπο, να ζήσετε την περιπέτεια που προσφέρει ο Λαβύρινθος και να γνωρίσετε τις νεράϊδες στο δάσος. Μια πολύ διασκεδαστική εκδρομή για όλη την οικογένεια!

Το πάρκο είναι ανοικτό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://cyherbia.com, τηλ. 99915443

 

Μιράντα Τριγγή, βοτανολόγος

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.