26 Μαρ Ζήλια η ψυχοφθόρος. Μάθε να την ελέγχεις τώρα!
Είναι αλήθεια ότι αν γαργαλιέσαι ζηλεύεις; Χμ… Επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί. Όμως ότι υπάρχει αυτό το συναίσθημα, η ζήλια, είναι γεγονός. Είτε το παραδέχεσαι είτε όχι, αν ψάξεις μέσα σου θα δεις ότι κάποια στιγμή έχεις ζηλέψει κάποιον ή κάτι. Ανθρώπινο είναι. Να δούμε λίγο τι είναι αυτή η περιβόητη ζήλια;
Η ζήλια ξεκινάει από τη σύγκριση ή το αίσθημα της απειλής. Όταν δηλαδή νιώθεις ότι κάποιος μπορεί να είναι καλύτερος από εσένα, ότι μπορεί να είναι πιο ικανός, ότι ίσως είναι πιο αξιαγάπητος ή ότι πρόκειται να σου ¨κλέψει¨τα κεκτημένα σου. Για παράδειγμα την αγάπη των γονιών σου ή του συντρόφου σου. Κάπως έτσι ξεκινάει και αναπτύσσεται το ζιζάνιο της ζήλιας. Δεν είναι καθόλου αφύσικο να συμβαίνει.
Μπορεί να ακούγεται ως ένα άσχημο συναίσθημα, αλλά μπορεί είναι ταυτόχρονα βοηθητικό στην εξέλιξη κάθε ατόμου. Μπορεί να δράσει σαν κίνητρο αυτοπροσδιορισμού και βελτίωσης. Πάντα φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν ξεφεύγει από τα όρια, φτάνοντας σε υπερβολικά κι επικίνδυνα επίπεδα.
Φαντάζομαι θα συμφωνήσεις ότι στην περίπτωση που η ζήλια γίνει παθολογική, είναι πραγματικά από τα πιο ψυχοφθόρα συναισθήματα. Ο παραλογισμός κι η υπερβολή παραμονεύουν και αν τελικά κυριαρχήσουν, ο έλεγχος χάνεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι φανερό λοιπόν ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να μάθεις να ελέγχεις τη ζήλια σου. Πως;
1. Αναγνώρισε ότι ζηλεύεις
Πολλές φορές όταν ζηλεύεις, αντιδράς σπασμωδικά. Όλα σου φταίνε αλλά δεν παραδέχεσαι πια είναι η πραγματική αιτία της συμπεριφοράς σου. Αναγνώρισε και δέξου το συναίσθημά σου. Είναι το πρώτο βήμα για να δαμάσεις τη ζήλια σου.
2. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα με ουδέτερο μάτι
Κρατώντας μια απόσταση ανάμεσα σε εσένα και ότι σε κάνει να ζηλεύεις, πχ τη σχέση σου, πάντα σε βοηθάει να δεις τα πράγματα πιο καθαρά και ίσως αυτό σε βοηθήσει την επόμενη φορά να αντιδράσης πιο σωστά.
3. Σκέψου αν όντως υφίσταται ο λόγος που ζηλεύεις
Αν εσύ υποθέτεις ότι οι μαμά σου αγαπάει περισσότερο την αδερφή σου ή ότι το αγόρι σου να σε απατάει, δεν σημαίνει ότι ισχύει κιόλας! Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας απλά φουντώνουν τα συναισθήματά σου και δε σε βοηθάνε καθόλου. Καλύτερα εκφράσου και μίλα ευθέως, προκειμένου να δεις αν έχεις δίκιο ή όχι.
4. Μπορεί να υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος που ζηλεύεις
Μήπως υπάρχει κάποια άσχημη εμπειρία από το παρελθόν που σε κάνει να φοβάσαι και να νιώθεις ανασφάλεια προκαλώντας το συναίσθημε της ζήλιας; Σκέψου καλά και εντόπισε τι φταίει.
5. Προσπάθησε να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου
Όπως όταν είσαι νευριασμένη, δεν πρέπει να μιλάς, το ίδιο συμβαίνει και με τη ζήλια. Μάθε να το αποδέχεσαι εκείνη τη στιγμή και βρες τρόπο να ηρεμείς πριν δράσεις ή αντιδράσεις.
6. Πίστεψε στον εαυτό σου και στην αξία σου
Πολλές φορές ζηλεύουμε από ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επειδή πιστεύουμε ότι δεν είμαστε “αρκετές” για τον σύντροφό μας, ότι δεν αξίζουμε να αγαπηθούμε ή να αποκτήσουμε κάτι που έχει μια φίλη μας. Μη σκέφτεσαι έτσι! Μην αφήνεις αυτές τις σκέψεις να σου ρίχνουν το ηθικό και την αυτοπεποίθηση. Καλλιέργησε την αυτοπεποίθησή σου! Πίστεψε στον εαυτό σου!
Sorry, the comment form is closed at this time.