Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ένας υπερήρωας στο σώμα σου – γνώρισέ τον!

Ένας υπερήρωας στο σώμα σου – γνώρισέ τον!

Ένα θαύμα! Πόσες φορές δε ζητήσαμε ένα θαύμα στη ζωή μας; Κι όμως, όλα τα θαύματα του κόσμου βρίσκονται μέσα μας. Κυριολεκτικά! Μέσα στο σώμα μας είναι και συνθέτουν έναν υπέροχο και καλοκουρδισμένο εαυτό, τον οποίο έχουμε ευθύνη να προστατεύουμε ανά πάσα στιγμή.

Ήπαρ – ένας υπερήρωας στο σώμα σου

Εάν αγαπάτε τους υπερήρωες ή σουπερήρωες, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε έναν από αυτούς που παραμένει καθημερινά άγρυπνος κι ακούραστος για το καλό σας. Ποιος είναι αυτός; Το ήπαρ ή κοινώς το συκώτι. Ένα όργανο με πάνω από 500 λειτουργίες, τις οποίες εκτελεί καθημερινά. Μερικές από αυτές είναι:

– Παράγει ουσίες για τη διάσπαση των λιπών
– Παράγει ουρία (απομακρύνει την τοξική για τους νεφρούς αμμωνία)
– Συνθέτει ορισμένα αμινοξέα
– Διηθεί κάποιες τοξικές ουσίες από το αίμα (π.χ. αιθανόλη)
– Αποθηκεύει βιταμίνες (όπως A, D, K και B12)
– Διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα
– Παράγει περίπου το 80% της χοληστερόλης του οργανισμού

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε το όργανο αυτό. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε και πρώτα από όλα να ενημερωθούμε σωστά, για να δράσουμε σωστά. Σήμερα και κάθε 28η Ιουλίου, καθιερώθηκε και γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Μιας νόσου που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, φτάνει να διαγνωστεί έγκαιρα.

Η ηπατίτιδα συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη ή μη μολυσματικούς παράγοντες (όπως φάρμακα, τοξίνες, αλκοόλ).

Υπάρχουν 5 κύρια στελέχη του ιού της ηπατίτιδας, που αναφέρονται ως τύποι A, B, C, D και E. Ενώ όλα τα στελέχη προκαλούν ηπατική νόσο, διαφέρουν σημαντικά στον τρόπο μετάδοσης, τη σοβαρότητα της νόσου, τη γεωγραφική κατανομή και τους τρόπους πρόληψης.

Οι τύποι ηπατίτιδας Β και C οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες και μαζί αποτελούν την πιο κοινή αιτία κίρρωσης του ήπατος, απώλειας ηπατικής λειτουργίας, καρκίνου του ήπατος και θανάτων που σχετίζονται με ιογενή ηπατίτιδα.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αδιάγνωστων και χωρίς θεραπεία ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα. Σχεδόν 220 εκατομμύρια με ηπατίτιδα Β δεν έχουν διαγνωστεί, ενώ σχεδόν 36 εκατομμύρια άτομα με ηπατίτιδα C είναι αδιάγνωστα.

Τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν η νόσος έχει προχωρήσει, με τους περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύπτουν ότι έχουν ηπατίτιδα Β ή C μόνο όταν αναπτύξουν σοβαρή ηπατική νόσο ή καρκίνο. Ακόμη και μετά τη διάγνωση, η κάλυψη της θεραπείας και της φροντίδας για άτομα που ζουν με ηπατίτιδα είναι εκπληκτικά χαμηλή. Από τα 304 εκατομμύρια άτομα με ηπατίτιδα Β και C, μόνο 7 εκατομμύρια λαμβάνουν θεραπεία για ηπατίτιδα Β και 12,5 εκατομμύρια θεραπεύονται από ηπατίτιδα C.

Για την εξάλειψη της ηπατίτιδας και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του ΠΟΥ έως το 2030, οι υπηρεσίες φροντίδας για την ιογενή ηπατίτιδα θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι:

  • όλες οι έγκυες γυναίκες που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα Β έχουν πρόσβαση σε θεραπεία και τα βρέφη τους έχουν πρόσβαση σε εμβόλια γέννησης κατά της ηπατίτιδας Β για την πρόληψη της μόλυνσης·
  • Το 90% των ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα Β ή/και ηπατίτιδα C διαγιγνώσκονται. και
  • Το 80% των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θεραπεύονται από ηπατίτιδα C ή λαμβάνουν θεραπεία σύμφωνα με νεότερα διευρυμένα κριτήρια επιλεξιμότητας για την ηπατίτιδα Β.Ωστόσο,

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για την ιογενή ηπατίτιδα κοστίζουν λίγο, αλλά σώζουν ζωές. Υπάρχει πλέον η επιλογή για αυτοέλεγχο για ηπατίτιδα C. Επίσης, ενώ ο έγκαιρος εμβολιασμός των μωρών για την ηπατίτιδα Β μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος αργότερα στη ζωή τους, μόνο το 45% των μωρών έλαβε το εμβόλιο αυτό εντός 24 ωρών από τη γέννηση το 2022.

Καιρός να αναλάβουμε δράση

Τώρα είναι η ώρα να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο, τη θεραπεία και τον εμβολιασμό για να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς ηπατίτιδα και να επιτευχθούν οι στόχοι μας για το 2030. Οι βασικές ενέργειες περιλαμβάνουν:

  • διεύρυνση της πρόσβασης στα διαγνωστικά τεστ
  • περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται
  • ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, για την πρόληψη της ηπατίτιδας μέσω εμβολιασμού και την ενημέρωση σχετικά με τις ασφαλείς πρακτικές κατά της μόλυνσης.
  • αποκέντρωση της φροντίδας για την ηπατίτιδα ώστε να είναι προσιτή στους ασθενείς.
  • ενσωμάτωση της περίθαλψης για την ηπατίτιδα στις υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας, συνδυάζοντας τη θεραπεία της ηπατίτιδας με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τις υπηρεσίες HIV και
  • χρηματοδότηση για την υποστήριξη και τη διατήρηση των προγραμμάτων εξάλειψης της ηπατίτιδας.

 

Μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενέστερα για την ηπατίτιδα από τη σελίδα του ΠΟΥ, εδώ : Ηπατίτιδα – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

και να διαβάσετε για το ήπαρ, τον καρκίνο του ήπατος και την αντιμετώπισή του, εδώ: Ήπαρ – Παθήσεις και χειρουργικές τεχνικές

 

Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς ηπατίτιδα!!

 

 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα World Hepatitis Day 2024

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.