29 Σεπ Αμνησία κατά την εγκυμοσύνη: μύθος ή πραγματικότητα;
«Τι ήθελα να κάνω στην κουζίνα;» «Ξέχασα τι ήθελα να πω». «Πού είναι τα κλειδιά μου;» Αυτά τα κενά μνήμης είναι φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα.
Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για την απώλεια μνήμης που εμφανίζουν όταν μείνουν έγκυες. Τελικά η αμνησία κατά την εγκυμοσύνη (μια μορφή αμνησίας που πλήττει τις νέες μητέρες) είναι μύθος ή πραγματικότητα;
Η αμνησία κατά την εγκυμοσύνη δεν επινοήθηκε από την επιστήμη και θα μπορούσε να σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στις εγκύους. Ίσως δεν φταίει απλώς ότι ανησυχούν για όλα όσα έχουν να κάνουν με την εγκυμοσύνη τους, αφήνοντας όλα τα δευτερεύοντα θέματα να “γλιστρούν” από το μυαλό τους.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Deakin στην Αυστραλία, που δημοσιεύθηκε στο Medical Journal of Australia, υπάρχει σίγουρα γνωστική εξασθένηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές εξέτασαν 20 μελέτες που συνέκριναν τις γνωστικές λειτουργίες 709 εγκύων γυναικών με εκείνες 521 γυναικών που δεν ήταν έγκυες. Κατέληξαν ότι οι έγκυες είχαν φτωχότερες γνωστικές λειτουργίες και λειτουργίες μνήμης από εκείνες που δεν ήταν έγκυες.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διεξαχθεί ακόμα αρκετή έρευνα προτού κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει επιστημονική στήριξη πίσω από την έννοια της αμνησίας στην εγκυμοσύνη.
Μια μελέτη του 2010 δείχνει ότι οι ορμονικές αλλαγές θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη μείωση της μνήμης μιας νέας μητέρας, και συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης και προγεστερόνης στο σώμα μιας μελλοντικής μητέρας.
Αυτές οι ορμονικές τροποποιήσεις βοηθούν τη μητέρα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του να διατηρήσει το παιδί της υγιές και ζωντανό. Το γεγονός είναι ότι ο εγκέφαλος επιλέγει τις πιο αδύναμες συνδέσεις και τις εξαλείφει για να επικεντρωθεί σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό: η συναισθηματική του σύνδεση και η ανταπόκριση στις ανάγκες ενός μωρού.
Ας δούμε μερικές κοινές καταστάσεις που συμβαίνουν συνήθως στις γυναίκες με αμνησία στην εγκυμοσύνη.
- Βάζουν τα ρούχα στο πλυντήριο και μετά ξεχνούν να τα βγάλουν.
- Θα ανοίξουν την πόρτα και θα αφήσουν τα κλειδιά στην πόρτα, απ’ έξω.
- Ίσως θα πάνε στο σούπερ μάρκετ και δεν θα θυμούνται τι ήθελαν να αγοράσουν όταν φτάσουν εκεί.
- Ομοίως, θα ξεχάσουν ότι έχουν φαγητό στο φούρνο… έως ότου η μυρωδιά του καμένου τους το θυμίσει!
- Επίσης, μπορεί να σηκωθούν για να κάνουν κάτι και μετά να ξεχάσουν τι ήθελαν να κάνουν.
Πώς να την αντιμετωπίσετε
Εάν αισθάνεστε ότι ξεχνάτε πάρα πολύ, μην ανησυχείτε! Η αμνησία στην εγκυμοσύνη συμβαίνει όπως είπαμε σε πολλές γυναίκες. Για να την μειώσετε, σας συμβουλεύουμε τα εξής:
- Κάντε μια λίστα υποχρεώσεων και μην ψωνίζετε χωρίς αυτήν.
- Ζητήστε βοήθεια και μην προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα μόνες σας!
- Προσπαθήστε να ξεκουραστείτε (παρόλο που δεν είναι εύκολο να ησυχάσετε όταν έχετε ένα μωρό στο σπίτι). Ωστόσο, να θυμάστε ότι η υγεία σας είναι πιο σημαντική από το να έχετε ένα πεντακάθαρο σπίτι. Κοιμηθείτε όταν το μωρό κοιμάται, αν μπορείτε.
- Απολαύστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Ζητήστε από τον σύντροφό σας ή ένα φίλο ή από κάποιο μέλος της οικογένειας να φροντίσει το μωρό όποτε είναι δυνατόν, ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε δραστηριότητες μόνο για τη δική σας απόλαυση.
- Άσκηση.
- Κάντε παζλ ή παιχνίδια μνήμης.
- Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά.
Αισθάνεστε ότι ταυτίζεστε με κάποιο από τα παραδείγματα που δώσαμε παραπάνω;
Εάν ναι, τότε πιθανότατα έχετε πάσχετε πράγματι από μια μικρή απώλεια μνήμης! Η επιστήμη μπορεί να μην έχει ακόμη εγκρίνει τον όρο και τα δεδομένα μπορεί να είναι ασαφή. Ωστόσο, είναι πραγματικότητα για πολλές γυναίκες και εμμένουν σε αυτό.
Εσείς μέλλουσες μανούλες τι νομίζετε για όλα αυτά;
Sorry, the comment form is closed at this time.