Το πιο νόστιμο Πασχαλινό φαγητό

Το πιο νόστιμο Πασχαλινό φαγητό

Η αλήθεια να λέγεται, αυτό που θα σας δείξω σήμερα, είναι το δεύτερο πιο νόστιμο πασχαλινό φαγητό. Το πρώτο είναι με διαφορά το αρνάκι και το κατσικάκι που ψήνει ο μπαμπάς μου στον ξυλόφουρνο, με περισσή τέχνη (οι vegeterian & vegan θα με κατηγορήσουν, αλλά ακόμη δεν τα έχω καταφέρει να απεξαρτηθώ εντελώς!).

Όμως, όσα χρόνια κάνουμε Πάσχα μακριά από τους γονείς μας, φτιάχνω το αρνάκι στη λαδόκολλα με μελιντζάνες και γραβιέρα. Η συνταγή είναι του λατρεμένου Άκη Πετρετζίκη. Μην του το μαρτυρήσετε, αλλά κάνω μικρές παραλλαγές! Φτιάξτε το και είμαι βέβαιη ότι θα το λατρέψετε!

Υλικά

  • 1 αρνί, μπούτι
  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 3 μελιτζάνες
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 κλ. δεντρολίβανο, φρέσκο
  • 5-10 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3-4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 300 γρ. γραβιέρα, Κρήτης

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Καθαρίζουμε το μπούτι από τα περιττά λίπη και με τη βοήθεια ενός καλού μαχαιριού το ανοίγουμε όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να γίνει αρκετά και ομοιόμορφα λεπτό. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς ζητάμε από το χασάπη μας να το κάνει.
  • Μπορούμε να αφήσουμε το κάτω κάτω κόκαλο και να μην το αφαιρέσουμε γιατί θα είναι πιο όμορφο στο σερβίρισμα.
  • Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι να βράσουν μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμες. Αφαιρούμε και στραγγίζουμε.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κάθετες φέτες πάχους 5 χιλιοστών περίπου και τις αλατοπιπερώνουμε. Αν είναι πικρές τις ξεπικρίζουμε για καμιά ώρα αφήνοντάς τες να στραγγίξουν σε ένα τρυπητό με λίγο αλάτι. Ξεπλένουμε και τις λαδώνουμε λίγο με το χέρι.
  • Κόβουμε μια στρώση αλουμινόχαρτο με διπλάσιο πλάτος και λίγο περισσότερο μήκος από το αρνάκι μας και το βάζουμε στον πάγκο.
  • Πάνω του βάζουμε λαδόκολλα σε μήκος και πλάτος λίγο μικρότερο από το αλουμινόχαρτο.
  • Πάνω στη λαδόκολλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, μερικά κλωνάρια από το δενδρολίβανο, ένα-δυό σκελίδες σκόρδου, αλάτι και πιπέρι. Πάνω σε αυτό βάζουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
  • Στο μούλτι χτυπάμε 5-6 κλαράκια δεντρολίβανου με τη φρυγανιά και το σκόρδο για να γίνει τρίμμα.
  • Αυτό το τρίμμα το βάζουμε πάνω στο κρέας και το πατάμε ελαφρά με τα χέρια ώστε να κάτσει πάνω στο κρέας. Ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο από πάνω για να κολλήσει καλύτερα. Από πάνω τρίβουμε το μισό τυρί.
  • Πάνω από αυτό βάζουμε τις μελιτζάνες έτσι ώστε η μια να επικαλύπτει την άλλη ελαφρά.
  • Τρίβουμε πάνω από τις μελιτζάνες και το υπόλοιπο τυρί.
  • Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό. Αν έχουμε σπάγκο, που καλό είναι να έχουμε, δένουμε μερικές φορές το κρέας για να μην ανοίξει. Τυλίγουμε το κρέας με το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185°C στον αέρα για 2 ώρες. Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε σπάγκο, τυλίγουμε το κρέας σφιχτά με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου και του χαρτιού. Προσέχουμε όμως κατά τη μεταφορά του στον φούρνο.
  • Ψήνουμε το κρέας απευθείας πάνω σε σχάρα. Καλό θα είναι από κάτω να υπάρχει ταψί για να τρέχουν τα λίπη. Στις δύο ώρες αφαιρούμε από τον φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί, γυρνάμε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω και ψήνουμε για κανένα μισάωρο ακόμα ώστε να πάρει καλό χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο και μετά κόβουμε σε κομμάτια.

Οι παραλλαγές που κάνω:

  1. Το ελαιόλαδο το παραλείπω. Βάζω μια κουταλιά μόνο στο μείγμα φρυγανιάς-δεντρολίβανου-σκόρδου.
  2. Αντι για γραβιέρα Κρήτης, παρόλο που την αγαπώ πολύ, χρησιμοποιώ milner (έχει σαφώς λιγότελα λιπαρά).
  3. Στο μείγμα της φρυγανιάς, στο multi, προσθέτω έναν κύβο Knorr. Δίνει απίστευτη, πρόσθετη νοστιμιά. Προσοχή όμως στο αλάτι που θα βάλετε στο κρέας.
  4. Ορισμένες φορές δεν βάζω σκόρδο, για να γίνει πιο ελαφρύ.

Καλό μαγείρεμα λοιπόν και Καλή μας Ανάσταση!

Πηγή