Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Τι να φάμε μετά την γυμναστική

Τι να φάμε μετά την γυμναστική

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε σωστά τι θα φάμε ή τι δεν θα φάμε μετά την άσκηση. Γιατί πρώτον πρέπει να αναπληρώσουμε την ενέργεια που καταναλώσαμε και δεύτερον κάνοντας τις σωστές επιλογές, θα νιώσουμε δυνατοί και θα δούμε τα αποτελέσματα του κόπου μας στο σώμα μας σε λιγότερο χρόνο.

Σκεφτείτε! Το ότι εντάξαμε την άσκηση στο πρόγραμμα των υποχρεώσεών μας είναι ήδη μεγάλο επίτευγμα, οπότε έχει ιδιαίτερη σημασία να προγραμματίσουμε και τα γεύματά μας μετά τη γυμναστική. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι το γεύμα που καταναλώνουμε μετά την άσκηση είναι ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας!

Λόγω, όμως, της σοβαρότητας του γεύματος αυτού, επικρατεί μια σύγχυση σχετικά με το τι είναι προτιμότερο να επιλέξουμε και τι όχι, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν τρώνε απολύτως τίποτα, πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσουν πιο εύκολα βάρος. Ποιες είναι, λοιπόν, οι καλύτερες διατροφικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε, όταν επιστρέφουμε κουρασμένοι και πεινασμένοι από το γυμναστήριο;

Το κατάλληλο γεύμα πρέπει να περιέχει δύο πράγματα: πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και φυσικά νερό, για να αναπληρώσουμε την απώλεια υγρών με την εφίδρωση. Μερικές πολύ καλές επιλογές είναι οι εξής:

-Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

-Ένα σάντουιτς με ελαφρύ τυρί, άπαχη γαλοπούλα και ψωμί ολικής άλεσης

-Ομελέτα με λαχανικά

-Σοκολατούχο γάλα

-Δημητριακά με γάλα

-Αβγά με ψωμί ολικής άλεσης

-Μια μπάρα

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε; Αυτή την ώρα συνήθως πεινάμε πολύ, αλλά αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε να μην καταναλώσουμε είναι το λίπος, καθώς επιβραδύνει γενικά την πέψη, ιδιαίτερα την πέψη της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων που καταναλώσαμε μετά την άσκηση. Κι αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρέπει να πετύχουμε με το συγκεκριμένο γεύμα.

Ας δούμε όμως γιατί είναι σημαντικό το γεύμα μετά το γυμναστήριο. Η διατροφή που ακολουθούμε μετά την άσκηση είναι σημαντική για την αποκατάστασή μας μετά τη γυμναστική. Έχοντας περάσει τουλάχιστον μια ώρα ή και παραπάνω χρησιμοποιώντας ενέργεια από τις αποθήκες του οργανισμού μας, είναι σημαντικό στη συνέχεια να αναπληρωθεί η χαμένη αυτή ενέργεια, έτσι ώστε ο οργανισμός να επανέλθει και να μην αισθανόμαστε εξαντλημένοι. Θα πρέπει λοιπόν το γεύμα αυτό να βοηθά στο χτίσιμο των μυών και στη διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας πρωτεΐνη και υδατάνθρακα χωρίς λίπος.

«Χρυσή ώρα» για να φάμε θεωρείται η πρώτη μισή με μία ώρα μετά το τέλος του προγράμματος γυμναστικής. Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας εξαντλείται το γλυκογόνο των μυών και τα ένζυμα που μετατρέπουν τη γλυκόζη σε γλυκογόνο βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση, έτσι ώστε τα σάκχαρα (γλυκόζη) που καταναλώνονται να πηγαίνουν κατευθείαν στους μυς για να αναπληρώσουν το χαμένο γλυκογόνο. Τα υγρά που θα πιούμε μετά την άσκηση είναι επίσης σημαντικά για την ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπλήρωση των υγρών που χάθηκαν με τον ιδρώτα.

Σίγουρα χρειαζόμαστε λίγο χρόνο έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το γεύμα αυτό σωστά και να το καταναλώσουμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά μην ξεχνάτε πόσο είναι σημαντικό είναι!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.