05 Οκτ Πώς συνδέεται η μοναξιά με τον Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Η σχέση της μοναξιάς με τον Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 διερευνήθηκε σε μια μελέτη με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, τα κύρια αποτελέσματα της οποίας ήταν τα εξής:
- Από τους συμμετέχοντες, 1.179, ή 4,9%, ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μελέτης.
- Περίπου το 13% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι βίωσε μοναξιά.
- Τα άτομα που ένιωθαν περισσότερο μόνοι, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνα που δεν ένιωθαν μοναξιά.
Στοιχεία της μελέτης
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας ανακάλυψαν ότι το συναίσθημα της μοναξιάς συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η 20ετής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη [EASD] Diabetologia, χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη HUNT, μια μεγάλη διαχρονική μελέτη υγείας που έγινε σε πληθυσμό από την κεντρική Νορβηγία. Στις αναλύσεις τις μελέτης συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 24.000 συμμετέχοντες. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας, Roger E. Henriksen, θέλησε να ερευνήσει, εάν η αυξημένη πρόσληψη γλυκόζης (ζάχαρης) από άτομα που δεν έχουν κοινωνικές σχέσεις, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της μελέτης HUNT2 για να δουν πώς απάντησαν οι συμμετέχοντες στην εξής ερώτηση: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ένιωσες μόνος;» Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να απαντήσουν «όχι», «λίγο», «αρκετά» ή «πολύ». Ταυτόχρονα, εξετάστηκαν δείγματα αίματος των συμμετεχόντων στη μελέτη HUNT4 προκειμένουνα διαπιστωθεί ποιος είχε αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 κατά την περίοδο των 20 ετών. Επιπλέον, εξετάσθηκαν τα αποτελέσματα από τη μελέτη HUNT3 όπου οι συμμετέχοντες απάντησαν στην Κλίμακα Νοσοκομείου Άγχους και Κατάθλιψης καθώς και σε ένα ερωτηματολόγιο ύπνου. Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν ανάλογα με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, την ηλικία, το φύλο και την εκπαίδευση.
Αποτελέσματα της μελέτης
Μεταξύ των 24.024 συμμετεχόντων, 1.179, ή 4,9%, εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2, από τους οποίους το 59% ήταν άνδρες και το 41% ήταν γυναίκες. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν υψηλότερη μέση ηλικία (48 ετών έναντι 43 ετών), είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παντρεμένοι (73% έναντι 68%) και είχαν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης (35% έναντι 23%) από εκείνους που δεν ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Ποσοστό 12,6% ανέφερε ότι αισθάνεται μοναξιά σε διάφορους βαθμούς, ενώ όσοι απάντησαν «πολύ», όταν ρωτήθηκαν αν είχαν βιώσει μοναξιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν αισθάνονταν μοναξιά.
Πιθανοί μηχανισμοί
Οι ερευνητές της μελέτης θεωρούν ότι η μοναξιά πιθανότατα ενεργοποιεί τη φυσιολογική αντίδραση του σώματος στο στρες που οδηγεί σε αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην παραγωγή κορτιζόλης, μιας στεροειδούς ορμόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη τροφής, ιδιαίτερα στην πρόσληψη υδατανθράκων, και σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο να διατηρήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει άσκηση και υγιεινή διατροφή. Βέβαια είναι πολύ πιθανό, οι άνθρωποι που νιώθουν εξαιρετικά μόνοι να είναι άτομα τα οποία δεν εστιάζουν τόσο στην υγεία τους.
(πηγή πληροφοριών: medicalnewstoday.com)
Sorry, the comment form is closed at this time.