05 Απρ Κατ΄ οίκον παράδοση: πως παραλαμβάνουμε τα πακέτα μας;
Βρισκόμαστε υπό καθεστώς καραντίνας, ευχόμενοι να τελειώσει γρήγορα αυτή η δύσκολη περίοδος και το κυριότερο, να τελειώσει χωρίς πολλές απώλειες. Τα μέτρα των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος πολύ σωστά έβαλαν λουκέτο σε καταστήματα και επιχειρήσεις αλλά επέτρεψαν τη λειτουργεία των εταιρειών ταχυμεταφορών και των ταχυδρομείων. Υπήρξε εξ αρχής και υπάρχει η ανησυχία για την πιθανή μετάδοση του Κορωνοϊού μέσω των πακέτων που προέρχονται από το εξωτερικό. Πλέον, τίθεται θέμα και για παραλαβές από το εσωτερικό, αφού πολλές παραγγελίες μας γίνονται online ή τηλεφωνικά και έρχονται στο σπίτι.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πολλές καφετέριες και αρκετά εστιατόρια, συνεχίζουν να προσφέρουν τα προϊόντα τους με κατ′ οίκον παράδοση. Τέλος, πολλοί από εμάς προσφέρουμε βοήθεια σε συγγενείς ή γείτονές μας που χρειάζονται βοήθεια, αναλαμβάνοντας τις αγορές τους από το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, ή ακόμη πηγαίνοντάς τους φαγητό καθημερινά. Το ίδιο αναλαμβάνουν και οι υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι.
Γνωρίζουμε ότι όλα τα δέματα πριν φτάσουν σε εμάς έχουν αποθηκευτεί σε κάποιο σημείο του ταχυδρομείου ή της εταιρείας κούριερ και έχουν έρθει σε επαφή με πολλά διαφορετικά χέρια όλων εκείνων που εργάζονται καθημερινά σκληρά για να φτάσουν όλες οι παραγγελίες σε εμάς. Πώς προφυλασσόμαστε λοιπόν;
1. Μπορούμε να ζητάμε ανέπαφη παράδοση
Η ανέπαφη παράδοση έγινε πλέον διαδεδομένη από τις εταιρείες ταχυμεταφοράς αλλά και από τα εστιατόρια που κάνουν κατ′ οίκον παράδοση, τα οποία το έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή και μας το προτείνουν όταν καταχωρούμε την παραγγελία μας ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά. Ο ιός δεν μεταφέρεται μέσα από το φαγητό αφού αυτό έχει μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες, εκτός και αν έχει μολυνθεί μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του. Μπορεί όμως να βρίσκεται πάνω στις συσκευασίες. Λόγω πανδημίας η υπογραφή για την παραλαβή τον δεμάτων δε θεωρείται αναγκαία για λόγους προφύλαξης.
Αυτός ο τρόπος παράδοσης προφυλάσσει περισσότερο τους ταχυμεταφορείς παρά εμάς που θα παραλάβουμε, γιατί εκείνοι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Όμως προστατεύει κι εμάς από την επαφή με άτομα εκτός της οικογένειάς μας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει αφού γίνει η παράδοση έξω από το σπίτι μας, να τηρήσουμε τους κανόνες που θα αναφέρουμε στη συνέχεια και να μην ξεχνάμε το καλό πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά την όλη διαδικασία.
2. Ανοίγουμε το πακέτο εκτός σπιτιού
Είναι γνωστό ότι ο Κορωνοϊός μπορεί να ζήσει στο χαρτόνι ή σε οποιοδήποτε άλλο χάρτινο περιτύλιγμα, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το χρόνο ζωής του στο πλαστικό ή το μέταλλο. Επομένως, οι παραδόσεις σε κουτιά από χαρτί είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό, εκτός αν η μόλυνση του είναι πολύ πρόσφατη.
Μπορούμε όμως, για παν ενδεχόμενο και αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ασφαλείς, να ανοίξουμε το δέμα μας εκτός σπιτιού φορώντας γάντια και έχοντας ήδη τοποθετήσει το δέμα σε σακούλα σκουπιδιών. Αφού ανοίξουμε το κουτί, αλλάζουμε γάντια, αφαιρούμε το περιεχόμενο και στη συνέχεια το καθαρίζουμε με αντισηπτικό και μετά το φέρνουμε μέσα στο σπίτι. Έπειτα περνάμε στο επόμενο στάδιο.
3. Απομακρύνουμε τις συσκευασίες από το σπίτι.
Αφού βγάλουμε το περιεχόμενο από τις σακούλες ή τα πακέτα, φροντίζουμε για την άμεση απομάκρυνση των συσκευασιών από τον χώρο μας, βάζοντάς τις όπως προαναφέραμε σε σακούλα που κλείνουμε ερμητικά. Καλό θα είναι να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες πάνω στις οποίες τοποθετήσαμε τις σακούλες ή τα πακέτα που παραλάβαμε.
4. Πλένουμε τα χέρια μας
Από την πρώτη ημέρα της εμφάνισης του Κορωνοϊού στη ζωή μας μάθαμε ότι το πλύσιμο των χεριών αποτελεί το Α και το Ω για την καλύτερη πρόληψη στην μετάδοση του ιού. Άρα θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν παραλάβουμε τα πακέτα ή τις σακούλες που περιμένουμε αλλά οπωσδήποτε και μετά. Ούτως ή άλλως καλό είναι το πλύσιμο με νερό κα σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφού είναι το πιο εύκολο μέτρο προστασίας μας κατά του Κορωνοϊού.
Sorry, the comment form is closed at this time.