Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Ονειροπόλος ίσον… εξωγήινος;

Ονειροπόλος ίσον… εξωγήινος;

Tο να είναι κάποιος ονειροπόλος, είναι κακό; Τον χαρακτηρίζει ως χαζό, ανισόρροπο ή εξωγήινο; Είναι όντως “προσβλητικό” να σε αποκαλέσουν έτσι; Δηλαδή ένα ονειροπόλο άτομο υποτίθεται ότι δεν πατάει και πολύ στο έδαφος, ότι είναι λίγο αφηρημένο ή στον «κόσμο» του;

Διαφωνώ! Εσείς; Πιστεύω ότι η περιστασιακή ονειροπόληση μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.

Καταρχάς, ας δούμε πως περιγράφουν την ονειροπόληση οι ειδικοί, οι επιστήμονες που ασχολούνται λιγάκι παραπάνω και ξέρουν. Ιδού μια επαρκής περιγραφή:

Πρόκειται για μια συνηθισμένη και φυσιολογική ψυχική δραστηριότητα, όπου η προσοχή εστιάζεται προς τα έξω και μακριά από τα εξωτερικά ερεθίσματα του απτού περιβάλλοντος. Εμφανίζεται συνήθως όταν ένα άτομο δεν εμπλέκεται σε μια δραστηριότητα που απαιτεί προσοχή, ώστε ο νους να είναι ελεύθερος να περιπλανηθεί. Η ονειροπόληση προκαλείται συχνά από περιβαλλοντικά στοιχεία όπως ορισμένες οπτικές εικόνες, μυρωδιές, ήχους ή γεύσεις που προκαλούν μνήμες. Η εμπειρία αυτών των εξωτερικών συνθηκών μπορεί να διεγείρει τη νοσταλγία και την ονειροπόληση.

Υπάρχουν φυσικά πολλά, κυριως θετικά,  που απορρέουν από αυτήν:

α)  Βοηθάει το άτομο να ξεκαθαρίσει τους στόχους του και τις σκέψεις του πάνω σε κάποια πράγματα.
β) Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα προπαρασκευαστικό εργαλείο για το πώς να χειριστεί, τόσο συμπεριφορικά όσο και συναισθηματικά, επερχόμενες καταστάσεις, δύσκολες, έκτακτες ή συνηθισμένες.
γ) Χρησιμεύει στο να αισθάνεται το άτομο λιγότερη μοναξιά, εφόσον η ονειροπόληση έχει ως περιεχόμενο την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.
δ) Καλλιεργεί τη φαντασία και επεκτείνει τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα του ατόμου.
ε) Με τη μορφή της φανταστικής αλληλεπίδρασης (όταν ένα άτομο διανοητικά σκέφτεται να έχει μια συνομιλία με κάποιον άλλο), η ονειροπόληση βοηθάει στο να διατηρηθεί η σχέση και να απελευθερωθούν συναισθήματα, να εκλογικευθούν καταστάσεις και να γίνουν αποδεκτές απώλειες, χωρισμοί και άλλα τραυματικά γεγονότα.
στ) Προσφέρει ερμηνείες βαθύτερων σκέψεων του ατόμου, καθώς η ονειροπόληση  αποκαλύπτει αρκετά για το άτομο, εκφράζοντας ανυπόκριτα τις μύχιες αντιλήψεις του. Για αυτό και οι άνθρωποι σπανίως τις εξομολογούνται δημοσίως.

Ωστόσο, η ονειροπόληση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Εάν κάποιος έχει ήδη βιώσει αρνητικά συναισθήματα (όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο φόβος της αποτυχίας, το υψηλό άγχος), οι ονειροπολήσεις του ατόμου μπορεί να επικεντρωθούν σε θέματα που ενισχύουν αυτήν την αρνητικότητα, που την ανακαλούν και την ανακυκλώνουν.

Επίσης, όταν η ονειροπόληση μοιάζει με προσωρινή διέξοδο από τη βαρεμάρα και την αεργία, τότε μάλλον δεν έχει τίποτε να προσφέρει στο άτομο, πέρα από το να γεφυρώνει κάποια χρονικά κενά.

Το να είσαι τελικά ονειροπόλος, μπορεί να έχει τόσο αρνητικές όσο και θετικές πτυχές. Οι ονειροπόλοι έχουν ένα μέσο να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους φόβους και τις ανησυχίες καθώς και να παρέχουν στον εαυτό τους μια ανάπαυλα από τις πιέσεις της καθημερινής ζωής. Όχι πάντα, άλλα σε αρκετές περιπτώσεις.

Όσο και να ακούγεται μη κολακευτικό, μήπως τελικά είναι προτιμότερο από το να είσαι …ονειροκτόνος;

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.