Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Μπορεί η Τέχνη να σε αρρωστήσει;

Μπορεί η Τέχνη να σε αρρωστήσει;

Με αφορμή το ταξίδι μου στη Φλωρεντία, έπαθα ένα μικρό σοκ διαβάζοντας ότι η τέχνη μπορεί να αποτελέσει, εκτός από τροφή της ψυχής και του νου, αιτία εμφάνισης ενός συνδρόμου που ονομάζεται «Σύνδρομο Stendhal». Μα πως είναι δυνατόν; Μπορεί η Τέχνη να σε αρρωστήσει; Τι είναι αυτό το σύνδρομο και από τι προκαλείται; Είναι γεγονός πάντως ότι το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας είναι μια μικρή περιοχή μοναδικά γεμάτη με αναγεννησιακά αγάλματα, τοιχογραφίες, θόλους και γλυπτά. Για τους λάτρεις της τέχνης, είναι απολύτως λογικό η συγκίνηση να είναι μεγάλη και πολύ έντονη.

Το «Σύνδρομο Stendhal» πήρε το όνομά του από τον Γάλλο συγγραφέα του 19ου αιώνα, Σταντάλ, ο οποίος επισκέφτηκε την Φλωρεντία το 1817 και αργότερα περιέγραψε τα διάφορα συμπτώματα που είχε στην μητρόπολη της τέχνης. Ο ίδιος είχε πεί:

«Βαθιά στην ενατένιση της υπέροχης ομορφιάς, έφτασα στο συναισθηματικό σημείο όπου βιώνουμε ουράνιες αισθήσεις. Όταν έφυγα από το Santa Croce, είχα ταχυπαλμία. Η ζωή κύλησε από μέσα μου και φοβόμουν ότι θα πέσω.» – Stendhal

Αναφέρεται επίσης  ότι το όνομά του δόθηκε από την ψυχίατρο Γκρατσιέλα Μαγκερίνι το 1979, η οποία κατέγραψε περισσότερες από 100 περιπτώσεις επισκεπτών που εμφάνισαν τα συμπτώματα στην Φλωρεντία. Περιγράφεται να συμβαίνει σε ανθρώπους που παίρνουν μια υπερβολική δόση τέχνης. Τα συμπτώματά του είναι τα εξής: ταχυπαλμία, ζαλάδα, ίλιγγο, λιποθυμία, μια περίεργη έκσταση και παραισθήσεις. Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί είναι διάφορες, αλλά όχι σαφείς.

Αρκετοί ψυχίατροι μπορεί να αμφισβητούν την ύπαρξή του ή τουλάχιστον, να ερευνούν περισσότερο την υπόθεση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι τόσο σοβαρά, που ο πάσχων χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη. Το προσωπικό στο νοσοκομείο Santa Maria Nuova της Φλωρεντίας, σύμφωνα με ένα παλιό άρθρο των New York Times, έχει δεχθεί αρκετούς τουρίστες που υποφέρουν από ζαλάδες και αποπροσανατολισμό, μετά από επίσκεψη στο άγαλμα του Δαβίδ, τα αριστουργήματα της Γκαλερί Ουφίτσι και άλλους θησαυρούς της πόλης.

Ένας άνδρας υπέστη καρδιακό επεισόδιο, λίγα χρόνια πριν, θαυμάζοντας ένα αριστούργημα, θρυλικό έργο του Μποτιτσέλι, τη «Γέννηση της Αφροδίτης», στην Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία. Επειδή τα συμπτώματα συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά σε ανθρώπους που επισκέπτονται τη συγκεκριμένη ιταλική πόλη, το σύνδρομο πήρε και την ονομασία «Σύνδρομο της Φλωρεντίας».

Προσοχή λοιπόν! Μάλλον θέλει μέτρο και η τέχνη! Πάντως, η Φλωρεντία αξίξει εκατό τοις εκατό και είναι ένας προορισμός που πρέπει να βάλεται στόχο να επισκεφθείτε!

 

Σημείωση: !!!Η κεντρική φωτογραφία είναι της ζωγράφου Katrin Fridriks, από την έκθεσή της “Stendhal Syndrome”!!!

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.