14 Ιούν Μετεωρισμός: τι τον προκαλεί και τι μπορούμε να κάνουμε.
Αν και πλέον λίγο ως πολύ όλοι ασχολούμαστε με την σωστή διατροφή, διαβάζουμε άρθρα και μελέτες στο διαδίκτυο και γενικά ενημερωνόμαστε, η θεωρία απέχει από την πράξη. Πως να αντισταθεί κανείς σε όλους αυτούς τους πειρασμούς που υπάρχουν γύρω μας; Υπάρχουν απίστευτα γλυκά, ροφήματα υπερπαραγωγή, gourmet φαγητά και τόσα άλλα που είναι χάρμα οφθαλμών, αλλά θέλει πολύ ισχυρό χαρακτήρα και πείσμα για να αντισταθεί κανείς.
Ένα συχνό πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή μας είναι ο μετεωρισμός ( τυμπανισμός ή φούσκωμα ). Πολλές φορές νιώθουμε πρήξιμο ιδίως στην κοιλιά και δυσκολευόμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Μερικές αλλαγές ή τροποποιήσεις στο διαιτολόγιό μας, θα μας βοηθήσουν να απαλλαχθούμε από αυτό το ενοχλητικό φούσκωμα.
Πρώτα από όλα καλό θα είναι να αποφύγουμε τουλάχιστον κάποιες από τις τροφές που προκαλούν μετεωρισμό οι οποίες είναι οι εξής:
– Φακές, φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια
– Αγκινάρες, σπαράγγια, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελών, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγγούρια, πράσα, πιπεριές, κρεμμύδια, μπιζέλια, πατάτες, καλαμπόκι
– Βερίκοκα, μπανάνες, πεπόνι, πορτοκάλια, αχλάδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα
– Ανθρακούχα ποτά, μπίρα, χυμοί φρούτων, φρουκτόζη, ασπαρτάμη, τσίχλες
– Προϊόντα από σιτάρι, προϊόντα ολικής άλεσης, πίτουρα και βρώμη
– Γάλα, μαλακό τυρί, παγωτά
Μια σημαντική συνήθεια που μπορούμε να καθιερώσουμε είναι τα γεύματα ανά 3-4 ώρες. Καλό είναι να καταναλώνουμε πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό και ίσως προ ύπνου εάν αργήσουμε να κοιμηθούμε. Έτσι δε θα αναγκαζόμαστε να τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού απότομα και να έχουμε ως αποτέλεσμα μετεωρισμό.
Όταν καταναλώνουμε το γεύμα μας πολύ γρήγορα, συχνά παρατηρείται αυξημένη κατάποση αέρα (αεροφαγία), η οποία οδηγεί σε διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως καούρες, μετεωρισμό και δυσκοιλιότητα. Κάτι πολύ σημαντικό που αρκετοί από εμάς ενδεχομένως δεν γνωρίζουν είναι η σημασία της επαρκούς μάσησης του φαγητού. Γι’ αυτό συστήνεται να τρώμε αργά και χωρίς άγχος, ώστε να μην εμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία του στομάχου και του εντέρου.
Εξάλλου, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, επειδή περιέχει νάτριο, προκαλεί κατακράτηση υγρών κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Καλό είναι να μειώσουμε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και να το αντικαταστήσουμε με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και μπαχαρικά που δίνουν νοστιμιά. Το νάτριο βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα και σε διάφορα άλλα τρόφιμα όπως αλλαντικά, τυριά, καπνιστά ψάρια, σάλτσες, κονσέρβες, αλμυρά μπισκότα.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει στην μείωση του μετεωρισμού και της κατακράτησης υγρών που οδηγεί σε φουσκώματα. Το νερό αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά. Ορισμένες τροφές που έχουν διουρητική δράση είναι οι εξής: κεράσια, ανανάς, καρπούζι, φράουλες, μούσμουλα , λαχανικά όπως ρόκα, μαρούλι, μαϊντανός και σέλινο.
Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην καταπολέμηση των οιδημάτων και των φουσκωμάτων. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και το κρέας πρέπει καταναλώνονται, πάντα με μέτρο, και στο κυρίως γεύμα να συνδυάζονται με κάποιον υδατάνθρακα. Για παράδειγμα μπορούμε να συνδυάσουμε το κοτόπουλο με ρύζι.
Η γυμναστική σε καθημερινή βάση, εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη που προσφέρει, είναι μια πολύ καλή λύση για την καταπολέμηση του μετεωρισμού. Το ίδιο ισχύει γενικά για την οποιαδήποτε μορφή κίνησης όπως το περπάτημα. Αυτό οφείλεται στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Σε περιόδους έντονου στρες πολύ συχνά εκδηλώνονται γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή επιδεινώνονται οι ήδη υπάρχουσες. Είναι πολύ πιθανό ο μετεωρισμός να μην οφείλεται στις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά σε έντονο άγχος. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση βρίσκεται στον έλεγχο του άγχους είτε με τροποποίηση της συμπεριφοράς που θα δουλέψουμε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Επίσης ένα απαλό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς σε συνδυασμό με ένα ρόφημα από βότανα με σπασμολυτική και αγχολυτική δράση μπορεί να βοηθήσει.
Γενικά σε περιπτώσεις μετεωρισμού μπορεί να μας βοηθήσει πολύ:
– ένα ρόφημα από aloe vera ή χαμομήλι
– μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων (τόσο την ημέρα που είμαστε φουσκωμένοι όσο και για 2-3 ημέρες μετά, είναι καλή για να ηρεμήσει το γαστρεντερικό μας σύστημα από τον μετεωρισμό)
– το μυλόξυδο
– τα σπαράγγια λειτουργούν ως διουρητικά και περιέχουν προβιοτικά
– το λεμόνι που είναι αντιοξειδωτικό και έχει διουρητικές ιδιότητες
– το αγγούρι που είναι πλούσιο σε πυρίτιο, καφεϊκό οξύ και βιταμίνη C, συμβάλλοντας στη μείωση του πρηξίματος και στην αποφυγή της κατακράτησης υγρών
– το ρόφημα από πράσινο τσάι
Ο μετεωρισμός είναι πράγματι ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα που επηρεάζει την καθημερινή ρουτίνα των ανθρώπων στους οποίους εμφανίζεται. Είδαμε ότι μικρές τροποποιήσεις στην διατροφή αλλά και τον τρόπο σκέψης μας μπορεί να έχουν καταλυτική δράση στην πρόληψη των φουσκωμάτων. Αξίζει μια προσπάθεια με υπομονή και θετική διάθεση ώστε να νιώθουμε πιο ανάλαφροι καθημερινά.
Sorry, the comment form is closed at this time.