Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Κορωνοϊός: Πολύ καλά τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer

Κορωνοϊός: Πολύ καλά τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer

Τα πιο ενθαρρυντικά νέα μέχρι στιγμής από το μέτωπο της μάχης κατά του κορωνοϊού έρχονται από το στρατόπεδο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech. Ειδικότερα, το εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας που αναπτύσσουν από κοινού οι δύο εταιρείες αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Μετά από έναν αγώνα δρόμου 8 μηνών, από τότε που ξέσπασε η χειρότερη πανδημία του αιώνα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της μελέτης ανοίγουν τον δρόμο στις δύο εταιρείες να ζητήσουν άδεια διάθεσης του εμβολίου για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον βέβαια αποδειχθεί  ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές.

Εάν τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του δεν αλλάξουν και εφόσον η μελέτη που διεξάγει η Pfizer δείξει ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές (τα σχετικά στοιχεία αναμένονται σε μια εβδομάδα περίπου), ενδεχομένως αυτό να σημαίνει ότι ο κόσμος έχει πλέον στα χέρια του ένα κρίσιμης σημασίας “όπλο” για την αντιμετώπιση της πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

“Πρόκειται πιθανότατα για το καλύτερο νέο που θα μπορούσε να υπάρξει για τον κόσμο, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και εν γένει για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Pfizer, αρμόδιος για τις κλινικές έρευνες και την ανάπτυξη εμβολίων, William Gruber, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από αυτά που περίμενε η εταιρεία.

Δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα των πρώτων εμβολίων αναμενόταν κάπου μεταξύ 60%-70%, το γεγονός ότι αποδεικνύεται αποτελεσματικό “περισσότερο από 90% είναι εξαιρετικό”, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, τα νέα αυτά “δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να ελεγχθεί”. “Εν τέλει, πρόκειται πραγματικά για μια νίκη της επιστήμη”, πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, πάντως, οι λεπτομέρειες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περιορισμένες. Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν έχει γίνει γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε κρίσιμες υποομάδες ασθενών, όπως οι ηλικιωμένοι. Σε κάθε περίπτωση, τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από την πρώτη δοκιμή μεγάλης κλίμακας κρίνονται θετικά και για άλλα υποψήφια εμβόλια, ιδιαίτερα για το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna, η οποία χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με τις Pfizer και BioNTech.

Όπως αποκάλυψε ο Sahin, τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε η ανασκόπηση των στοιχείων από την κλινική μελέτη που διεξάγεται στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, προσθέτοντας ότι οι αρχές της ΕΕ συνεργάζονται με την BioNTech για “περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας”.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η επιτροπή παρακολούθησης των δεδομένων της κλινικής δοκιμής δεν έχει εντοπίσει ανησυχητικές ενδείξεις για την ασφάλεια του εμβολίου, ανέφεραν οι Pfizer και BioNTech.

Με βάση τα θετικά προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσαν η Pfizer και η BioNTech, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός και η γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία φαίνεται να προηγούνται στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Το εμβόλιό τους βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ποτέ άλλοτε λάβει έγκριση για τη χρήση της σε ένα εμβόλιο. Η τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA ουσιαστικά “διδάσκει” τα κύτταρα του σώματος πώς να γίνουν “μονάδες παραγωγής εμβολίου”, κάτι που επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξη ενός εμβολίου από ό,τι με την παραδοσιακή διαδικασία.

H Moderna θεωρείται ότι είναι η επόμενη που ακολουθεί στην κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου, καθώς έχει ανακοινώσει ότι αναμένει στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της από την κλινική δοκιμή της στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Πέραν της Moderna, η Johnson & Johnson, η οποία αναπτύσσει ένα εμβόλιο μιας δόσης χρησιμοποιώντας διαφορετική τεχνολογία, έχει πει ότι θα μπορούσε να λάβει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα από την κλινική δοκιμή τελικής φάση στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η AstraZeneca Plc αναπτύσσει επίσης ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας διαφορετική τεχνολογία, και αναμένει αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές που διεξάγει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία μέχρι το τέλος του έτους.

(στοιχεία από capital.gr)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.