Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Είχαμε και στο χωριό μας Black Friday τελικά;

Είχαμε και στο χωριό μας Black Friday τελικά;

Ο θεσμός της αποκαλούμενης «Μαύρης Παρασκευής» ή αλλιώς «Black Friday» είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό και καθιερώθηκε πλέον και σε Κύπρο και Ελλάδα.

Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, όπου κάθε χρόνο οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγορές αγαπημένων, πολυπόθητων προϊόντων σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

 

 

Η ιστορία της «Black Friday»

Για εκατομμύρια ανθρώπους η Black Friday είναι η πιο κατάλληλη μέρα για να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Η Black Friday είναι η Παρασκευή που ακολουθεί την αμερικανική γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών και συνήθως πέφτει μεταξύ 23-29 Νοεμβρίου.

Παρόλο που δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη αργία, πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι κάθε Black Friday έχουν ρεπό, εκτός φυσικά από τους εμπόρους που περιμένουν την εν λόγω μέρα προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

 

 

 

Πώς προέκυψε η ονομασία;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

 

 

 

Παράλληλα, ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ΄60 από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια οι οποίοι παραπονούνταν για τη συμφόρηση των δρόμων τόσο από αυτοκινητιστές όσο κι από πεζούς.

Κατά τον 19ο αιώνα ο όρος χρησιμοποιήθηκε για ένα μεγάλο οικονομικό κραχ, όπου το 1869 επενδυτές της Νέας Υόρκης έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ωστόσο οι πωλητές λιανικού εμπορίου έδωσαν στον όρο έναν θετικό χαρακτήρα και έκτοτε η «Black Friday» σηματοδοτεί την Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», μια ημέρα όπου τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο διότι σημειώνουν μεγάλα κέρδη.

 

 

 

Γιατί απέκτησε τόση φήμη;

Όταν οι έμποροι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να προσελκύσουν πλήθος πελατών με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, η Black Friday καθιερώθηκε ως η πιο ιδανική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται περισσότερες πωλήσεις κι από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Tα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση την Black Friday είναι συνήθως ηλεκτρονικές συσκευές και παιχνίδια καθώς σε αυτά υπάρχουν και οι μεγαλύτερες εκπτώσεις. Ωστόσο, οι τιμές είναι εξαιρετικά μειωμένες σχεδόν σε όλα τα προϊόντα πλέον, από λευκά είδη και έπιπλα σπιτιού μέχρι τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης και η διαφήμιση που ξεκινά μέρες πριν βοηθά πολύ τις πωλήσεις

Το τελευταίο διάστημα, αναφέρονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας μεταξύ των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του Black Friday, κατά την αναμονή για την είσοδο στα καταστήματα! Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής ο απολογισμός των τραυματιών έχει φτάσει τον αριθμό των 98, ενώ οι θάνατοι τους 7 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Μπορεί να μην είχαμε και στο χωριό μας Black Friday, αλλά εφόσον οι προσφορές και οι χαμηλές τιμές μας συμφέρουν όλους γιατί να μην τις εκμεταλλευτούμε; Είτε με μια επίσκεψη στα καταστήματα είτε διαδικτυακά, είναι ευκαιρία να αποκτήσουμε κάτι που είχαμε βαλει στο μάτι από καιρό ή κάτι που χρειαζόμαστε. Ακόμη και μερικά δώρα για τις ονομαστικές γιορτές που ήδη άρχισαν ή για τα Χριστούγεννα.
Απολαύστε την ημέρα ακόμη και για να χαζέψετε τα πανέμορφα eshop των επώνυμων brands, αν βρίσκεστε σε καραντίνα. Όλο και κάτι θα δείτε! Προσοχή μόνο στον…υπερκαταναλωτισμό που μας πιάνει ώρες ώρες! Σκεφτείτε πριν πατήσετε “Αγορά”!
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.