Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Διεθνής Ημέρα Φιλίας: Εσύ τι είδους φίλους έχεις;

Διεθνής Ημέρα Φιλίας: Εσύ τι είδους φίλους έχεις;

Σήμερα είναι η γιορτή της φιλίας! Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) καθιερώθηκε το 2011 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου. Είναι μια ευκαιρία να κάνεις έναν απολογισμό. Να σκεφτείς τι είδους φίλος είσαι αλλά και τι είδους φίλους έχεις. Σε αυτό θα βοηθήσει ο…Αριστοτέλης. Μάλλιστα. Διότι προβληματίστηκε, στοχάστηκε, φιλοσόφησε και κατέληξε στα εξής:

«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄ αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν».

 

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη τα δύο από τα τρία πιο συνηθισμένα είδη φιλίας βασίζονται στη σύμπτωση (φιλία ωφελιμότητας & φιλία ευχαρίστησης), ενώ η τρίτη μορφή φιλίας (φιλία αρετής) είναι η καλύτερη.

  • Η φιλία ωφελιμότητας

Σε αυτό το είδος φιλίας, οι δύο άνθρωποι δεν έχουν αληθινά φιλικά συναισθήματα αλλά βασίζονται ο ένας στον άλλο διότι έχουν ανταλλάγματα από τα οποία επωφελούνται. Δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα, οπότε μόλις τελειώσουν τα οφέλη, ολοκληρώνεται και η φιλία.

Ο Αριστοτέλης παρατήρησε πως αυτού του είδους φιλίας είναι σύνηθες στους ηλικιωμένους, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σχέσεις με τους συναδέλφους. Εάν αλλάξει η κατάσταση, αλλάζει και η σύνδεση με αυτούς.

  • Η φιλία ευχαρίστησης

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο είδος ανάμεσα στους νέους. Είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των συμμαθητών, των συμφοιτητών ή εκείνων που έχουν μια κοινή δραστηριότητα.

Η φιλία εδώ είναι συναισθηματική, αλλά είναι σύντομη. Μόλις τα κοινά ενδιαφέροντα «εξανεμίζονται», τότε σταματά και η απόλαυση της φιλίας. Αυτό, συνήθως, συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος αλλάζει και ωριμάζει.

 

Ο Αριστοτέλης, αν και δεν χαρακτήρισε αρνητικά τα δύο παραπάνω είδη, εκτίμησε πως το βάθος τους περιορίζει την ποιότητά τους.

 

  • Η φιλία της αρετής

Σε αυτό το είδος φιλίας, η σχέση των δύο βασίζεται στις κοινές αρετές και ιδανικά. Οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι αξίες, που αντιπροσωπεύουν, παρέχουν το κίνητρο για βρίσκονται ο ένας στη ζωή του άλλου.

Η φιλία κρατά μέχρι τέλους και απαιτείται βασικό επίπεδο καλοσύνης, χρόνος και εμπιστοσύνη. Για να πετύχει χρειάζεται ο ένας να ξέρει πολύ καλά τον άλλον, να τον έχει δει στη χειρότερη του στιγμή και να είναι εκεί όταν να την ξεπερνάει.

Αυτές οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και αφοσίωση, αλλά όταν ανθίσουν τα δύο μέρη καρπώνονται εμπιστοσύνη, θαυμασμό και δέος. Φέρνουν μαζί τους μερικές από τις πιο γλυκές χαρές της ζωής.

 

Οι φιλίες της ωφελιμότητας και της απόλαυσης έχουν έλλειψη βάθους και δεν έχουν σταθερή βάση. Αντίθετα, η φιλία της αρετής, που οικοδομήθηκε πάνω στην εκτίμηση του χαρακτήρα και της καλοσύνης, κρατά για μια ζωή. Για τον Αριστοτέλη, λίγα πράγματα πλησίαζαν την αξία μιας τέτοιας φιλίας.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλούμε και να την περνάμε με λάθους ανθρώπους. Λοιπόν που καταλήγεις; Με ποιους φίλους θα γιορτάσεις σήμερα; ‘Ο,τι κι αν κάνεις, να θυμάσαι να το κάνεις με την καρδιά σου!

 

 

Με πληροφορίες από: kathimerini.gr, sansimera.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.