08 Ιούλ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ : ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ;
Η γυμναστική όχι μόνο δεν απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη αλλά αντιθέτως οι περισσότεροι γυναικολόγοι τη συστήνουν κατά τη διάρκειά της, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της. Μιλάμε φυσικά για άσκηση μέτριας έντασης και διάρκειας περίπου 30 εώς 40 λεπτά την ημέρα, με προσοχή στις συνθήκες (θερμοκρασία, επαρκής ενυδάτωση κλπ) και στο είδος της άσκησης.
Υπάρχουν φυσικά κάποιοι περιορισμοί και ορισμένες αντενδείξεις, όπως: γυναίκες που παρουσιάζουν πολλούς εμέτους, αίμα από τον κόλπο, προεκλαμψία, συμπτώματα ή αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και όσες έχουν μικρό μωρό για την ηλικία της εγκυμοσύνης. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για όσες εμφανίζουν προβλήματα υγείας ανεξαρτήτως εγκυμοσύνης (π.χ. καρδιολογικά, αναπνευστικά, ορθοπεδικά νοσήματα).
Ποια είναι όμως τα κυριότερα οφέλη της γυμναστικής κατά την εγκυμοσύνη;
- Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την αντοχή της εγκύου.
- Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
- Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης.
- Βελτιώνει τη διάθεση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως έχουμε ξαναπεί, παράγονται ενδορφίνες, νευροδιαβιβαστές που αποτελούν φυσικούς αντικαταθλιπτικούς και αγχολυτικούς παράγοντες του οργανισμού.
- Βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, παρέχοντας ανακούφιση στα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.
- Επιταχύνει και διευκολύνει την ανάρρωση είτε μετά από φυσιολογικό τοκετό είτε μετά από καισαρική τομή.
- Οι ασκήσεις που τονώνουν τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς, ανακουφίζουν από πόνους και αίσθημα πίεσης στη μέση.
- Οι ασκήσεις διάτασης, που μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα και οπουδήποτε, βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και στην ανακούφιση από τις κράμπες που είναι συχνές στην εγκυμοσύνη.
Ας δούμε μεταξύ ποιων ειδών άσκησης μπορούν να επιλέξουν οι εγκυμονούσες.
1.Pilates : Βοηθάστην ισορροπία και στον πόνο στη μέση. Με την καθοδήγηση εξιδεικευμένου γυμναστή, μια με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.
2.Yoga : Είναι ίσως από τις καλύτερες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενισχύει τη δύναμη και την ισορροπία, διατηρεί τη μυϊκή ισχύ, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διδάσκει ρυθμούς αναπνοής που θαβοηθήσουν κατά τη διάρκεια του τοκετού.Μισή ώρα την ημέρα είναι ό,τι καλύτερο αλλά και 30λεπτάμόνο την εβδομάδα είναι αρκετά.
3.Περπάτημα : Είναι ούτως ή άλλως μέρος της ζωής μας και μια πολύ καλή γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεται σταδιακή αύξηση της διάρκειας από 10 λεπτά περπάτημα την ημέρα, για 3 με 5 φορές την εβδομάδα, στα 30 λεπτά την ημέρα. Αποφύγετε κατά προτίμηση τον χωματόδρομο και τις ανηφόρες!
4.Κολύμβηση και aerobic στο νερό :Στην πισίνα μπορούν να γίνουν αρκετές ασκήσεις, πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου έμπειρου γυμναστή, 3 με 5 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά το κάθε μάθημα.
Πριν από κάθε μάθημα φροντίστε να ενημερώσετε τον γυμναστή σας, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες, ότι είστε έγκυος. Και βέβαια πάντοτε να συνεννοείστε με τον μαιευτήρα σας ο οποίος θα σας συμβουλεύσει και θα σας καθοδηγήσει σωστά.Σταματήστε την γυμναστική εάν αισθάνεστεκόπωση, ζεσταίνεστε, νιώθετε αφυδατωμένες, παρατηρήσετε αιμορραγία ή νιώσετε πόνο χαμηλά στην κοιλιά.Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε αρκετά, να τρέφεστε σωστά, να μην το παρακάνετε και να ξεκουράζεστε επαρκώς. Και να θυμάστε: η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια! Απολαύστε την!
Sorry, the comment form is closed at this time.