Πασχαλινά αβγά με φλούδες από κρεμμύδια

Πασχαλινά αβγά με φλούδες από κρεμμύδια

Η Μεγάλη Πέμπτη ή αλλιώς Κοκκινοπέφτη είναι η μέρα που τιμάται ο Μυστικός Δείπνος, γίνεται η «Σταύρωση του Χριστού» στην Εκκλησία και στολίζεται όλο το βράδυ ο Επιτάφιος.

Είναι ημέρα πένθους κατά την οποία σε αρκετές χώρες, συνηθίζεται να βάφονται αυγά με κόκκινο χρώμα, τα οποία συμβολίζουν το αίμα του Iησού Xριστού που έσταξε όταν τον λογχίσε ο Pωμαίος στρατιώτης στον σταυρό.

Στις μέρες μας, πολλοί βάφουμε τα αυγά μας με διάφορα χρώματα και τα διακοσμούμε όπως θέλουμε! Το βάψιμο των αβγών του Πάσχα, εκτός από τις μπογιές που βρίσκουμε στα μαγαζιά, μπορεί να γίνει και με πολλά υλικά που τα βρίσκουμε στο σπίτι! Για να πετύχουν οι βαφές με αυτά τα φυσικά υλικά πρέπει να έχουμε υπομονή γιατί είναι μία διαδικασία που διαρκεί πολύ!

Συστατικά

  • 20 αβγά
  • 10 κρεμμύδια, τις φλούδες τους
  • 70 γρ. ξίδι
  • ελαιόλαδο, για το γυάλισμα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Παίρνουμε τις φλούδες των κρεμμυδιών και τις βάζουμε μαζί με κρύο νερό και το ξίδι μέσα σε μια πλατιά κατσαρόλα.
  • Φέρνουμε σε βρασμό και βράζουμε για 20 λεπτά.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και βλέπουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό.
  • Καθαρίζουμε καλά τα αβγά. Διαλέγουμε ανοιχτόχρωμα αβγά για να φαίνονται πιο έντονα τα χρώματα.
  • Βάζουμε τα αβγά μέσα στην κατσαρόλα σε μονή στρώση με μια τρυπητή κουτάλα, προσεκτικά, για να μη σπάσουν. Φέρνουμε ξανά σε βρασμό και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσει το νερό, βάζουμε την κατσαρόλα όλη νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα τα αφαιρούμε τα αβγά, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί, τα γυαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα στολίζουμε σε ένα καλάθι!

Tip

  • Αν θέλουμε μπλε αβγά, κάνουμε την ίδια διαδικασία με κόκκινο λάχανο! Προσθέστε 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.
  • Αν θέλουμε κίτρινα, με κουρκουμά! Προσθέστε 12 κουταλιές της σούπας κουρκουμά και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες.
  • Από τα κίτρινα κρεμμύδια παίρνουμε κόκκινο χρώμα και από τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουμε ένα βυσσινοκαφέ χρώμα!

Πηγή