14 Μάι Α΄ Σύνοδος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κυπρίων Νέων
Πριν λίγο καιρό έγινε η πρώτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κυπρίων Νέων (Young European Parliament Cyprus) από τον Μη-Κυβερνητικό Οργανισμό The European Cyprus Society υπό την Αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και την υποστήριξη των μη-κυβερνητικών οργανώσεων The European Law Students’ Association – ELSA Cyprus και του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων – Ε.Ο.Π.Ε, καθώς επίσης και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Ακαδημαϊκός Συνεργάτης ήταν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κυπρίων Νέων (Young European Parliament Cyprus) αποτελεί μια πρωτότυπη προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία απευθύνεται σε Κύπριους νέους και νέες ηλικίας 18-35 ετών.
Κύριοι στόχοι ήταν η ενημέρωση της νεολαίας της Κύπρου για την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ε.Ε. και για τα φλέγοντα Ευρωπαϊκά ζητήματα, η ενίσχυση της νεανικής φωνής και η περαιτέρω εμπλοκή των Νέων στα Ευρωπαϊκά δρώμενα.
Μιλήσαμε με την πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κυπρίων Νέων Παναγιώτα Κυριάκου η οποία μας είπε λίγα λόγια για τη συμμετοχή της στην επιτυχημένη αυτή σύνοδο:
«Στις 5 και 6 του Απρίλη έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία η Α΄Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κυπρίων Νέων, από το μη κυβερνητικό οργανισμό «European Cyprus Society» του οποίου είμαι ambassador, υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών του κύριου Νίκου Χριστοδουλίδη. Πραγματικά, ήταν μια τεράστια πρόκληση και ευκαιρία για μένα, να συμμετάσχω στο συνέδριο αυτό σαν νέος ευρωβουλευτής στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού και να μιλήσω για τις «Σύγχρονες Μεθόδους στην Ευρωπαϊκή Ένωση»!
Ξεκινώντας με ένα πολύ σοφό απόφθεγμα που είπε ο Νέλσον Μαντέλα, πώς: «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό και δυνατό όπλο το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο», θα παραθέσω πιο κάτω κάποιες εισηγήσεις μου:
1) Επειδή τα παιδιά μας, έχουν πολλή όρεξη, δίψα για μάθηση, φαντασία και δημιουργικότητα θα πρέπει να ανοίξει η δίοδος για διάλογο με έκφραση απόψεων, εμπλουτισμό γνώσεων, για την παραγωγή νέων ιδεών και διερεύνηση λύσεων, για πιθανά προβλήματα.
2) Να επενδύσουμε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνοντας τους την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την Ιστορία της Κύπρου και για τις εθνικές μας εορτές όπως: 28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου, 1η Απριλίου, για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.
3) Να γίνεται ειδική εκπαίδευση σε άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες/άτομα με αυτισμό.
4) Ο καθηγητής ή η καθηγήτρια να παραδίδει την ουσία του μαθήματος, έτσι ώστε ο μαθητής να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα το μάθημα.
5) Να δοθεί βαρύτητα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.
6) Εκπαιδευτικές εξορμήσεις σε μουσεία ή και αρχαιολογικά μνημεία για κατανόηση και ενίσχυση των γνώσεων των μαθητών.
7) Erasmus Plus.
8) Μάθημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση στα Σχολεία.
Θα πρέπει να σημειώσω ότι η παρουσία μου στην 1η σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα που μας δόθηκε η ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας. Έτσι μπορούμε πλέον να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι: «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο».
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πρόεδρο του Οργανισμού «European Cyprus Society» Κατερίνα Γαβριηλίδου για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου και την Δέσπω Σεργίου για την στήριξη και ενθάρρυνση που είχα!»
Παναγιώτα Κυριάκου
Ευρωβουλευτής στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού
Sorry, the comment form is closed at this time.