Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Τι μπορεί να προκαλεί μια ξαφνική “σουβλιά στην καρδιά” σε νέα άτομα;

Τι μπορεί να προκαλεί μια ξαφνική “σουβλιά στην καρδιά” σε νέα άτομα;

Υπάρχει ένα σύνδρομο που αποτελεί κοινή αιτία ξαφνικού πόνου στο στήθος σε μεγαλύτερα παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Ονομάζεται Precordial Catch Syndrome (PCS). Η λέξη precordial στην προκειμένη περίπτωση έχει την έννοια “μπροστά από την καρδιά”, δηλαδή η περιοχή όπου το άτομο αισθάνεται τον πόνο.

Το PCS εμφανίζεται συνήθως όταν ένα άτομο είναι σε κατάσταση ηρεμίας, ειδικά εάν βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης ή εάν σκύβει.

Όσοι το παθαίνουν αναφέρουν ότι αισθάνονται κάτι σαν “σουβλιά” στο στήθος όταν αναπνέουν, με τον πόνο να εστιάζεται κάπου κάτω από την αριστερή θηλή.

Ο πόνος, που δεν έχει καμία σχέση με το φαγητό, συνήθως διαρκεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να είναι μεταξύ δύο δευτερολέπτων και 3 λεπτών. Μπορεί να συμβεί μία ή περισσότερες φορές όλη την ημέρα.

Το σύνδρομο PCS επιδεινώνεται συχνά με τη βαθιά αναπνοή, αλλά δεν υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή. Δεν “αντανακλάται” σε άλλες περιοχές του θώρακα, όπως ο πόνος που προκαλείται από έμφραγμα.

Η σοβαρότητα του πόνου ποικίλλει μεταξύ των παθόντων. Μερικοί βιώνουν έναν θαμπό, ενοχλητικό πόνο. Άλλοι βιώνουν τόσο έντονο πόνο που μπορεί να προκαλέσει στιγμιαία απώλεια όρασης, ή θόλωση!

Αυτός ο πόνος στο στήθος, που τείνει να καλύπτει μια περιοχή όχι μεγαλύτερη από ένα ή δύο δάχτυλα, εξαφανίζεται εντελώς ξαφνικά.

Τα άτομα με PCS δεν εμφανίζουν άλλα συμπτώματα ή φυσικές αλλαγές. Δεν θα εκδηλώσουν ωχρότητα, έξαψη ή συριγμό, αλλά μπορεί να αισθάνονται ζάλη από την παρατεταμένη ρηχή αναπνοή. Ο καρδιακός παλμός παραμένει φυσιολογικός.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Επειδή μπορεί να βλάψει την βαθιά αναπνοή, τα άτομα με σύνδρομο PCS τείνουν να παίρνουν ρηχές αναπνοές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα.

Η φύση του πόνου μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε άγχος, καθώς πολλοί νομίζουν ότι είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής καρδιακής κατάστασης, όπως μια καρδιακή προσβολή. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί με περιττές, εκτεταμένες εξετάσεις ή παραπομπές σε ειδικούς στην καρδιά.

Αιτίες

Δεν υπάρχει προφανής αιτία για το σύνδρομο PCS. Ενώ η ξαφνική έναρξη του πόνου μπορεί να είναι τρομακτική, δεν προκαλείται από καρδιακή προσβολή ή πνευμονική νόσο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο πόνος, σαν “σουβλιά”, προκαλείται από τα νεύρα που πιάνονται ή ερεθίζονται στην εσωτερική επένδυση του θωρακικού τοιχώματος.

Τα συμπτώματα “έρχονται και φεύγουν” πολύ ξαφνικά και μπορεί να ξεκινούν από το θωρακικό τοίχωμα, τα πλευρά ή τον συνδετικό ιστό.

Το σύνδρομο PCS μπορεί να εμφανιστεί λόγω απότομης σωματικής ανάπτυξης στην εφηβεία, ή κακής στάσης σώματος, ή ενός τραυματισμού, όπως κάποιο χτύπημα στο στήθος.

Θεραπεία

Ο πόνος που σχετίζεται με το σύνδρομο PCS θα εξαφανιστεί μόνος του, επομένως συνήθως δεν απαιτείται ειδική θεραπεία.

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν κάποιο απλό αντιφλεγμονώδες για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Η χαλάρωση και η αργή αναπνοή μπορεί να βοηθήσουν, όπως και η αλλαγή της στάσης του σώματος από καθιστή ή ξαπλωμένη σε όρθια θέση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν PCS συμβουλεύουν να παίρνει κανείς ρηχές αναπνοές μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος.

Να είστε ήσυχοι πάντως ότι πρόκειται για μια ακίνδυνη κατάσταση.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com, www.iatropedia.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.