13 Νοέ Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο!
Το κλάμα για ορισμένους θεωρείται ένδειξη αδυναμίας, ευαισθησίας και άρα μια πληγή για την εικόνα τους. Είναι όμως έτσι; Κλαίμε για πολλούς λόγους. Όταν είμαστε λυπημένοι, χαρούμενοι, φοβισμένοι, κουρασμένοι, τρομαγμένοι, όταν πονάμε αλλά και για τόσους ακόμη λόγους.
Πιστεύετε ότι όταν ένας άντρας κλαίει παύει να είναι άντρας ή αντίστοιχα ότι όταν μια γυναίκα κλαίει είναι τρελή, ανισόρροπη ή υπερβολικά ευάλωτη;
Οι επιστήμονες έχουν εντελώς διαφορετική γνώμη, θεωρώντας μάλιστα ότι το κλάμα αποκαλύπτει πνευματική δύναμη. Κι αυτό γιατί δείχνει:
– Ότι είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε και να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας.
– Ότι δεν μας ενδιαφέρει πως θα μας χαρακτηρίσουν οι γύρω μας και έχουμε ξεπεράσει τα κοινωνικά στερεότυπα.
– Ότι ξέρουμε να αποτινάσουμε το συσσωρευμένο άγχος πριν μας προκαλέσει ζημιά.
Ξέρατε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη δακρύων; Μάλιστα. Εκτός από τα γνωστά… κροκοδείλια, δηλαδή ψεύτικα δάκρυα, υπάρχουν και άλλες τρεις κατηγορίες.
Τα δάκρυα που παράγουμε καθημερινά ονομάζονται βασικά δάκρυα. Παράγονται από τους δακρυϊκούς μας αδένες διαρκώς και απομακρύνονται από τους λεγόμενους δακρυϊκούς πόρους. Αυτά τα δάκρυα υπάρχουν για να προστατεύουν τα μάτια μας από την ξηρότητα αλλά και για να διευκολύνουν τις κινήσεις των ματιών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν καταλαβαίνουμε καν την ύπαρξη των βασικών δακρύων.
Όταν το μάτι μας προσβληθεί από κάποιο ξένο σώμα ή «αντιληφθεί» κάποια ερεθιστική ουσία, τότε παράγονται τα αντανακλαστικά δάκρυα, σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα βασικά δάκρυα, για να απομακρύνει κάθε «εισβολέα». Έτσι εξασφαλίζεται η προστασία του ματιού.
Τέλος, τα συναισθηματικά δάκρυα, αποτελούν το είδος των δακρύων που παράγουμε όταν είμαστε στεναχωρημένοι, όταν πονάμε ή ακόμη και όταν είμαστε υπερβολικά χαρούμενοι. Ο τρόπος που παράγονται αυτά τα δάκρυα διαφέρει από τα υπόλοιπα. Τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν ορμόνες όπως Αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη (ACTH), η οποία σχετίζεται με τη διαχείριση του στρες στο σώμα μας. Όταν κλαίμε παράγοντας συναισθηματικά δάκρυα, αυτά αποτελούν μέρος του συστήματος απάντησης έκτακτης ανάγκης του σώματός μας και βοηθούν να επαναφέρουμε τη διάθεσή μας και τα συναισθήματά μας. Παράλληλα εκκρίνονται μερικές ακόμη ορμόνες στο σώμα μας και έτσι νιώθουμε πιο ήρεμοι αφού ξεσπάσουμε σε κλάμα. Τα δάκρυα αυτά περιέχουν επίσης εγκεφαλίνη, η οποία είναι ένα είδος φυσικού παυσίπονου, πράγμα που ίσως σχετίζεται με το γιατί συνήθως νιώθουμε έντονη ανακούφιση αφότου κλάψουμε.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το κλάμα όντως βγήκε από τον παράδεισο (και όχι το…ξύλο), αφού κάθε είδος δακρύων επιτελεί μια πολύ σημαντική λειτουργία στον οργανισμό μας. Μην ντραπείτε και μην σταματήσετε τα δάκρυά σας λοιπόν για κανέναν λόγο!
Sorry, the comment form is closed at this time.