24 Απρ «Κλικ» στον κυβερνο-τρόμο
Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την δολοφονία γυναικών από έναν άντρα τις οποίες και γνώρισε μέσα από ιστοσελίδες γνωριμιών. Οι γνωριμίες μέσω Ίντερνετ γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς παγκοσμίως. Οι αισθηματικές μπορεί να «ανθίσουν» γρήγορα, αλλά συχνά «μαραίνονται» όταν γίνεται φανερή η πραγματικότητα. Ωστόσο, μακάρι η απογοήτευση και μόνο να ήταν ο σοβαρότερος λόγος ανησυχίας. Τέτοιου είδους γνωριμίες δυστυχώς μπορούν να σε εκθέσουν σε μεγάλο κίνδυνο—σωματικό, συναισθηματικό ή πνευματικό. Είναι τρομακτικό πως μπορεί κάποιος άνθρωπος να κρυφτεί πίσω από μία φωτογραφία.
Κάποτε οι άνθρωποι περίμεναν τη… «Θεία» από το Σικάγο για να βρουν ταίρι. Αργότερα τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα: αρκούσε μια σαββατιάτικη επίσκεψη στην ντισκοτέκ της γειτονιάς και όλα – συνήθως – κανονίζονταν.
Σήμερα έχουμε το «online dating» που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια που έχει ανθίσει το συγκεκριμένο «σπορ» έχουν υπάρξει εκατοντάδες έρευνες για τους αμέτρητους κινδύνους που επικρατούν. Ωστόσο όλοι λέμε, μέχρι να συμβεί σε εμάς την έκφραση: «Έλα μωρέ, υπερβολές! Μας έχουν τρελάνει.»
Πλέον όταν γνωρίζουμε κάποιο πρόσωπο δεν λέμε όπως παλιά το υπέροχο… «Θα μου δώσεις το τηλέφωνό σου;» αλλά το «Έχεις προφίλ στο Facebook». Και πάμε και ένα ακόμη βήμα παραπάνω. Οι ειδικοί πλέον λένε ότι το 40% ακόμα και 50% πλέον γνωρίζουν απευθείας μέσα από το διαδίκτυο και φλερτάρουν κάνοντας «chating». Από τις δεκάδες εφαρμογές που λειτουργούν παγκοσμίως, οι δύο πιο δημοφιλείς είναι οι Tinder και Badoo μετρώντας πάνω από 50 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες η κάθε μία.
Δυστυχώς ο έρωτας στο διαδίκτυο κρύβει και πολλαπλούς κινδύνους.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυβερνο-εγκληματίες μελετούν τα προφίλ των θυμάτων τους και συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες. Ουσιαστικά χαρτογραφούν το θύμα τους.
Και τότε ξεκινούν τα πάντα. Συναισθηματική πίεση, απειλές και απαιτήσεις για τολμηρές φωτογραφίες και βίντεο. Οι κυβερνο-εγκληματίες μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα ψεύτικο λογαριασμό και μία ψεύτικη φωτογραφία, δημιουργώντας ένα πλασματικό προφίλ που απλώς θέλει να σε σαγηνέψει.
Τα στοιχεία σοκάρουν: Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία National Fraud Intelligence Office, κάθε τρεις ώρες αναφερόταν μια περίπτωση απάτης που σχετίζεται με το online dating. Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία από την Action Fraud, κατά το 2018 υπεβλήθησαν περισσότερες από 4.500 καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες με το 63% των θυμάτων να εκτιμάται ότι είναι γυναίκες, αναφέρει το BBC χωρίς φυσικά να σημαίνει πως και ένας άντρας δεν μπορεί να πέσει στην παγίδα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Η συμβουλή μου: Ποτέ μην μοιράζεστε με ένα άτομο που δεν ξέρετε καλά, υλικό και πληροφορίες που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Αν αποφασίσετε να συναντήσετε κάποιον που έχετε γνωρίσει στο διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κανονίσει η συνάντηση να γίνει σε έναν ασφαλή, δημόσιο χώρο και να εμπιστεύεστε πάντοτε την διαίσθηση σας.
Sorry, the comment form is closed at this time.