Καλωσήλθατε στο Angels World

Ένας κόσμος κατασκευασμένος απο 3 Αγγέλους

Follow us

Αγκαλιαστείτε, κάνει καλό. 8+1 οφέλη της αγκαλιάς που θα σας πείσουν!

Αγκαλιαστείτε, κάνει καλό. 8+1 οφέλη της αγκαλιάς που θα σας πείσουν!

Αγκαλίτσα κανείς;; Πόσο συχνά ψάχνετε ένα καταφύγιο, μια ζεστή αγκαλιά για να…περάσουν όλα;

Είναι γεγονός ότι μια αγκαλιά μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά και δεν είναι τυχαίο που την αναζητούμε σε κάθε ηλικία για να ηρεμήσουμε, να νιώσουμε ασφάλεια, τρυφερότητα, αγάπη. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν φάρμακο για την ψυχολογία αλλά και τη σωματική μας υγεία.

Πως μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει ευεργετικά η αγκαλιά ;

1. Διώχνει το στρες: Όταν η αγκαλιά δίνεται αυθόρμητα, πολλές φορές καταπραΰνει και διώχνει ή μειώνει το άγχος, κυρίως δε στις γυναίκες! Αυτό συμβαίνει διότι μειώνει την υπεύθυνη ορμόνη για το στρες, την κορτιζόλη. Έτσι αμέσως νιώθουμε πιο ήρεμοι και ασφαλείς, αποβάλλοντας την ένταση και το στρες.

2. Διώχνει τη μοναξιά: Πόση δύναμη μπορεί να δώσει μια αγκαλιά σε στιγμές μοναξιάς που νιώθουμε ευάλωτοι και αδύναμοι! Μας κάνει να νιώθουμε ζεστασιά και πληρότητα. Μας δίνει κουράγιο όταν νιώθουμε μόνοι και αβοήθητοι.

3. Δίνει χαρά και αίσθημα ευτυχίας: Η αγκαλιά φαίνεται να οδηγεί στην παραγωγή ορμονών όπως η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που μας κάνουν πιο χαρούμενους και ευτυχισμένους. Όπως είπαμε ήδη, με την αγκαλιά μειώνονται οι ορμόνες του στρες. Αυξάνονται παράλληλα οι ορμόνες της ευεξίας, όπως η ωκυτοκίνη. Η ντοπαμίνη ή «ορμόνη της ευτυχίας» όπως ονομάζεται, ενεργοποιείται επίσης μέσα από την αγκαλιά, ανεβάζοντας την ψυχική μας διάθεση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό!

4. Ενισχύει τις σχέσεις: Επειδή η έκκριση ωκυτοκίνης ενισχύει την εμπιστοσύνη, την οικειότητα και τη σύνδεση, βοηθάει στην ισχυροποίηση των σχέσεων οποιασδήποτε μορφής. Μας δένει με τα παιδιά, τους φίλους ή τους συντρόφους μας.

5. Μεγαλώνει ψυχικά και νοητικά υγιή παιδιά:  Όταν αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας συχνά ή ακόμη και όταν μας βλέπουν να αγκαλιαζόμαστε μεταξύ μας ως ζευγάρι, τα παιδιά μεγαλώνουν νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια, αποκτούν ψυχική ισορροπία και μαθαίνουν να εκφράζουν και αυτά τα δικά τους συναισθήματα. Η Virginia Satir, οικογενειακή θεραπεύτρια είχε πει: «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε». τα παιδιά που παίρνουν «πολύ αγάπη», φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο – στοιχείο σημαντικό στη μάθηση, στη μνήμη και στο στρες, σε σχέση με εκείνα που δεν έπαιρναν αγκαλιές και τόση αγάπη!

6. Μειώνει την υπέρταση: Βάσει μελετών μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μπορεί να μειώσει την υπέρταση, αφού καταφέρνει και μας ηρεμεί, μας χαλαρώνει και μας γεμίζει με θετικά συναισθήματα

7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Έρευνες επίσης έδειξαν ότι η αγκαλιά λειτουργεί σαν βιταμίνη εναντίον των ιώσεων, αφού όσο περισσότερες αγκαλιές δέχεται ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να προσβληθεί από έναν ιό! Ακόμα όμως και αν τελικά αρρωστήσει κάποιος, θα παρουσιάσει ελαφρύτερα συμπτώματα. Άρα μια αγκαλιά την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

8. Λειτουργεί ως παυσίπονο: Είναι τυχαίο γεγονός ότι όταν χτυπάνε τα παιδιά, τρέχουν γρήγορα στην αγκαλιά μας; Κι εμείς κάναμε ακριβώς το ίδιο! Έχει αποδειχτεί ότι η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή ορμονών, όπως οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη που μειώνουν τον πόνο.

9. Βελτιώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ: Τα άτομα με Alzheimer αποσύρονται όλο και περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους (κοινωνική απόσυρση), δεν βρίσκουν ενδιαφέρον στις κοινωνικές συναναστροφές, προτιμούν να κοιμούνται ή να βλέπουν τηλεόραση. Εξάλλου τα άτομα αυτά παρουσιάζουν αλλαγές στην διάθεση, γίνονται πιο ευαίσθητα, νιώθουν άγχος, φόβο, καχυποψία και εντέλει έχουν καταθλιπτική διάθεση. Μια αγκαλιά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αυτά και να βοηθήσει τα άτομα με τη νόσο να γίνουν πιο κοινωνικά, αφού νιώθουν πιο αποδεκτά και αγαπητά.

Θα κλείσω με ένα απόσπασμα από το περσινό μου κείμενο για την αγκαλιά:

“Μια αγκαλιά κι όλα γίνονται όμορφα. Νιώθεις αγάπη, ευτυχία, ζεστασιά. Ξεχνάς τον πόνο, το άγχος, την πίεση. Συναντιούνται οι καρδιές και ανταλλάσσουν χτύπους. Ενώνονται οι ψυχές για να μη νιώθουν ξένες κι απόμακρες. Συντονίζονται οι ενέργειες και απογειώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις.
Δε θέλει πολλά η ομορφιά μας για να ανθίσει. Ένα σφιχτό πλέξιμο των χεριών γύρω από τα σώματα που κουράζονται να στέκονται μόνα. Μια ζεστή, αληθινή αγκαλιά κι όλα αλλάζουν.
Έλα λοιπόν να σε κάνω μια αγκαλιά! Έτσι, χωρίς λόγο. Ή και για πολλούς λόγους. Γιατί θέλω να νιώσω την καρδιά σου να χτυπάει κοντά στη δική μου. Γιατί έχω ανάγκη να σου δείξω πόσο σε νοιάζομαι. Γιατί νιώθω μόνη. Γιατί μου έλλειψες. Τέλος πάντων γιατί χρειάζομαι αυτή την αγκαλιά και νομίζω ότι τη χρειάζεσαι κι εσύ…”

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.