Ξερόλας. Ένα «σύνδρομο» που αντιμετωπίζεται απλά.

Ξερόλας. Ένα «σύνδρομο» που αντιμετωπίζεται απλά.

Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που ισχυρίζονται και προσπαθούν να δείξουν ότι τα ξέρουν όλα και έχουν άποψη επί παντός επιστητού. Πολλές φορές τους συναντάμε μεταξύ των γνωστών, των φίλων ή ακόμη και μεταξύ των συγγενικών μας προσώπων. Είναι εκείνοι που ξέρουν από το πως να επενδύσεις τα χρήματά σου μέχρι το πως να πλύνεις τα πιάτα, ποια δίαιτα είναι η καλύτερη, τι χρώμα κραγιόν σου ταιριάζει κλπ κλπ. Βεβαίως και δεν πρόκειται για έναν φωτεινό παντογνώστη, κατά κανόνα τουλάχιστον. Αυτοί σπανίζουν και ξεχωρίζουν.
Πρόκειται συνήθως για ένα άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από ημιμάθεια, αρκετές ανασφάλειες, ίσως και σύνδρομο κατωτερότητας. Είναι πολύ ενοχλητικό και κουραστικό να συναναστρέφεσαι με έναν ξερόλα αλλά υπάρχουν τρόποι να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να διατηρήσεις την ηρεμία σου.
Καταρχήν προσπάθησε να μην δίνεις σημασία. Όταν βρεθείς σε μια παρέα, μίλα με τους υπόλοιπους και μη δίνεις σημασία. Επίσης εάν αρχίσει να αναπτύσσει τις θεωρίες του, επιστράτευσε την υπομονή σου, άκουσε δήθεν προσεκτικά αλλά μην ανοίγεις διάλογο. Κούνησε απλά το κεφάλι συμφωνώντας σε όλα. Ακόμη και αν αμφισβητεί τη γνώμη σου, αντιμετώπισέ τον με χιούμορ και προσπάθησε να σταματήσεις την κουβέντα αλλάζοντας θέμα.
Ο τύπος που ισχυρίζεται ότι ξέρει τα πάντα, θα αντικρούσει τα επιχειρήματα σου και τις απόψεις σου ακόμη και για κάτι που μπορεί να γνωρίζεις καλύτερα από εκείνον και θα επιμένει. Για τον λόγο αυτό δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσεις να του αλλάξεις γνώμη ή να έρθεις σε αντιπαράθεση μαζί του. Ακόμη χειρότερα, μην προσπαθήσεις να του επιβάλεις το σωστό. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να υποστηρίξει στο τέλος ότι εννοούσε «ακριβώς αυτό» που του λες, το οποίο φυσικά και γνώριζε.
Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν να αποκτούν πιστούς ακόλουθους, κάποιους που πείθονται εύκολα και εντυπωσιάζονται από τις υποτιθέμενες γνώσεις του. Μπορείς να μην τους ακολουθήσεις. Στην περίπτωση που ο ξερόλας είναι ανώτερός σου στη δουλειά, πχ προϊστάμενος ή το αφεντικό σου, προσπάθησε να διατηρείς τις ισορροπίες και να εφαρμόζεις την τακτική «από μακριά κι αγαπημένοι».
Να είστε βέβαιοι αγαπημένοι μου ότι ένας ξερόλας αργά η γρήγορα αποκαλύπτεται. Δε χρειάζεται να χαλάτε τη ζαχαρένια σας. Ο χρόνος είναι σύμμαχός σας. Καλύτερα να κρατάτε αποστάσεις, να διατηρείτε το επίπεδό σας με χιούμορ και υπομονή. Στο κάτω κάτω εκείνος χάνει και εκτίθεται.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.