Κρατήστε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα διότι…ου γαρ έρχεται μόνον!

Κρατήστε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα διότι…ου γαρ έρχεται μόνον!

Πάλι τα ίδια!
Μπαίνω στο δωμάτιο και κοιτάζω γύρω γύρω σαν χαμένη. Γιατί ήρθα εδώ; Τι ήθελα να κάνω;
Κάπου φύλαξα το βιβλιάριο υγείας του σκύλου για να το πάρω σήμερα στον κτηνίατρο. Που το έβαλα; Και σκέφτηκα ότι θα ήταν εύκολο να το πάρω από εκεί. Ουφ, θα αργήσω πάλι.
Εκεί που κάθομαι αμέριμνη και γράφω, θυμάμαι ξαφνικά ότι έχω υποσχεθεί να συναντήσω τη φίλη μου και τρέχω να ετοιμαστώ.
«Γεια σας. Όλοι καλά; Η κόρη σας;» με ρωτάει μια ευγενέστατη κυρία στο εμπορικό κέντρο και φαίνεται να με γνωρίζει καλά. Το πρόσωπό της κάτι μου λέει αλλά ποια είναι;;
Ξέρω ότι όλα αυτά έχουν συμβεί και συμβαίνουν σε πολλούς από εσάς. Και είναι εκνευριστικό, απογοητευτικό και αγχωτικό ταυτόχρονα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι άραγε; Βεβαίως και μπορούμε. Να εξασκήσουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να θυμάται περισσότερο και να παραμένει σε φόρμα!!

– Αλλάξτε λίγο τη ρουτίνα σας γιατί και ο εγκέφαλός μας ακόμη…βαριέται και αδρανεί. Για παράδειγμα χτενιστείτε ή πλύντε τα δόντια σας με το αριστερό αντί με δεξί χέρι.
– Μάθετε κάτι καινούργιο. Μια νέα γλώσσα, ένα νέο μουσικό όργανο, μαγειρέψτε μια νέα συνταγή. Έτσι θα ωθήσετε τον εγκέφαλό σας να κάνει νέες συνάψεις και να …ξυπνήσει!
– Είναι αποδεδειγμένο ότι η άσκηση οξύνει τη λειτουργία του μυαλού μας. Οπότε σηκωθείτε από τον καναπέ σας και επιλέξτε τη μορφή της άσκησης που σας ταιριάζει. Ακόμη και 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα βοηθάει.
– Μην αφήνετε το αγαπημένο σας χόμπι για τίποτα. Αυτό σας κρατάει σε εγρήγορση ευχάριστα, ξεκουράζει και αναζωογονεί τον εγκέφαλό σας.
– Βγείτε με τους φίλους σας. Οι συζητήσεις με την παρέα μας βοηθούν να σκεφτόμαστε΄, να μαθαίνουμε και να εξασκούμε τη μνήμη μας.
– Μην αναλώνετε τις γνωστικές σας λειτουργίες προσπαθώντας να θυμάστε απλά καθημερινά πράγματα όπως τη λίστα των υποχρεώσεων της ημέρας ή τα ψώνια σας. Μπορείτε να τα γράψετε και έτσι να γλιτώσετε «εγκεφαλική ενέργεια» που θα χρησιμοποιήσετε αλλού.
– Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας λύνοντας σταυρόλεξα, γρίφους, φτιάχνοντας παζλ, κάνοντας υπολογισμούς στο χαρτί αντί με τον υπολογιστή.

Φανταστείτε ότι ο καλός μας, ένας και μοναδικός εγκέφαλος είναι μέρος του σώματός μας που πρέπει να «γυμνάζουμε» για να μην βαριέται, να μην σκουριάζει και να μην μένει σε απραξία νιώθοντας άχρηστος μέσα στο κρανίο μας. Αγαπήστε τον. Φροντίστε τον και δε θα σας απογοητεύσει!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.